
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat que «es tracta d'un dels projectes més importants a la demarcació en el que portem de segle»
La Generalitat, els ajuntaments de Girona i Salt i la Universitat de Girona han signat avui un protocol per impulsar la construcció del complex
El Campus de Salut de la Regió Sanitària de Girona, situat entre Girona i Salt, sumarà una inversió de 700 milions d'euros, tindrà un nou hospital de fins a 190.000 m2 i serà una realitat a finals del 2031. Aquest és el compromís institucional adquirit avui, amb la signatura d'un protocol per part del president de la Generalitat, Salvador Illa; l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; l'alcalde de Salt, Jordi Viñas; el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, i el director del Servei Català de la Salut, Alfredo García.
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha estat present en un acte en el qual han assistit els màxims representants de les conselleries de Salut; Territori, Habitatge i Transició Ecològica; Economia i Finances, i Recerca i Universitats, en un auditori amb representants del sector sanitari gironí, del món local, empresarial, universitari i de recerca i del teixit associatiu.
Aquest acord, amb una vigència de quatre anys prorrogable, renova i consolida la col·laboració institucional iniciada el 2020, amb la voluntat de planificar i executar un projecte de gran abast i ambició estratègica. El nou complex sanitari i universitari inclourà el nou hospital de referència del territori, així com nous espais docents, de recerca i d'innovació impulsats per la Universitat de Girona.
Actualment, el nou Campus de Salut de Girona està en fase de licitació del concurs de projectes. La licitació i adjudicació del concurs d'idees de l'avantprojecte arquitectònic i la redacció posterior del projecte executiu i la direcció d'obres té un pressupost de 25,37 milions d'euros.
«El nou Campus de Salut de la Regió Sanitària de Girona és un projecte transformador, dels més importants en el que portem de segle, no només a la nostra demarcació sinó en el conjunt de Catalunya. Es tracta d'una aposta estratègica per a la creació d'un ecosistema sanitari, educatiu i de recerca de primer nivell, que tindrà un impacte directe en la dinamització de l'economia local i regional», ha destacat el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, durant un diàleg al voltant del futur Campus de Salut amb els alcaldes de Girona i Salt, i el rector de la Universitat de Girona.
El projecte, en detall
Entre les novetats, s'ha donat a conèixer que el nou hospital Josep Trueta i la reforma de l'actual Santa Caterina ocuparan més superfície de la que s'havia anunciat. D'entrada, en una primera fase sumaran 180.000 m2 (10.000 més dels que s'havien dit fins ara). A més, es preveu que, un futur, puguin ampliar-se amb nous espais fins arribar als 190.000 m2.
En total, el futur Campus de Salut tindrà una superfície de més de 316.000 m2. Segons el pla funcional, als 180.000 m² que sumaran el nou Trueta i la reforma del Santa Caterina en la primera fase, s'hi afegiran els 50.000 m² del Parc Hospitalari Martí i Julià, els 46.725 m² de les facultats de la UdG, els 13.000 m² del nou districte d'innovació i un nou aparcament de 27.000 m2.
La planificació es fonamenta en la màxima integració entre atenció sanitària i universitat, afavorint les sinergies entre assistència, formació i recerca. El campus es concep com un espai compartit, verd, sostenible i ben connectat, que reforça la cohesió entre Girona i Salt i millora l'accessibilitat per a la població de la Regió Sanitària de Girona.
Amb la signatura del protocol, s'actualitza el mecanisme de seguiment del projecte del Campus amb una comissió mixta de màxim nivell institucional. Justament aquest matí, després de l'acte públic, s'ha fet la primera reunió d'aquesta comissió, que treballarà per garantir la coordinació i l'èxit de la transformació, seguint els compromisos acordats i respectant els processos administratius establerts.
En aquest sentit, s'ha creat la figura de coordinador d'una oficina tècnica de seguiment institucional continu, una responsabilitat que ha recaigut en Ferran Cordón.