Notícies

El programa Accelera Pime Rural Girona facilita la digitalització de quasi un miler d'empreses gironines en dos anys

Foto : El programa Accelera Pime Rural Girona facilita la digitalització de quasi un miler d'empreses gironines en dos anys<

Finançada a través dels fons Next Generation i la Diputació de Girona, la iniciativa també ha ajudat les pimes a rebre subvencions per implantar solucions digitals per valor d'1,6 milions d'euros

El perfil d'empresa assessorada és, principalment, un autònom sense treballadors, amb menys de cinc anys d'activitat i provinent dels sectors de l'hostaleria i el comerç a l'engròs i al detall

La Diputació ha decidit donar continuïtat al programa i, ara en solitari, ha creat l'oficina CO-Digital, que ofereix serveis gratuïts

Durant els dos últims anys, des del febrer del 2023 fins al 31 de març del 2025, 950 empreses de les comarques gironines han millorat les seves prestacions digitals gràcies al programa Accelera Pime Rural Girona, coordinat pel servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona. En total, s'han aplicat 1.628 solucions digitals, fet que representa una mitjana d'1,7 per cada empresa.

Aquesta iniciativa va néixer amb el propòsit d'impulsar la digitalització de les petites i mitjanes empreses i del sector dels autònoms dels municipis de menys de 20.000 habitants de la demarcació. Quatre tècnics contractats per l'ens supramunicipal i repartits pel territori han ofert a les empreses assessorament personalitzat gratuït i els han acompanyat, presencialment o en línia, per trobar les solucions tecnològiques més adequades als seus respectius negocis. 

L'Accelera Pime Rural Girona ha comptat amb vuit espais físics, amb oficines a les diverses seus dels consells comarcals. En el cas de la Garrotxa i el Ripollès, a les agències que tenen delegada l'activitat de promoció econòmica (DinàmiG i l'Agència de Desenvolupament del Ripollès). 

Aquest fet ha permès que el programa hagi tingut un gran impacte arreu del territori. Hi han participat empreses de 157 municipis diferents, fet que suposa el 71 % del total de la demarcació de Girona si hi excloem els de major densitat de població. En la majoria d'aquestes poblacions (107), s'han assessorat entre una i cinc empreses.

Per comarques, la Selva (237 empreses, el 24,9 % del total), l'Alt Empordà (140, 14,7 %) i la Cerdanya (135, 14,2 %) són les que han tingut un nombre més alt de peticions.

Els resultats del programa s'han presentat aquest migdia a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona, en un acte que ha comptat amb el vicepresident primer, Pau Presas; la cap del servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, Helga Nuell, i la tècnica Núria Frigola. 

La majoria de les empreses assessorades (803, el 84,5 % del total) han requerit suport relacionat amb els ajuts del Kit Digital i el Kit Consulting, un programa de subvencions per facilitar-los la implantació de solucions digitals, com la renovació o la creació d'un lloc web, la gestió de xarxes socials o la potenciació de la ciberseguretat (antivirus). 

En total, amb el suport de la Diputació de Girona, 607 empreses han demanat ajuts per valor de 2.278.916 euros, el 70,6 % dels quals ja han estat concedits (1.608.916 euros per a 419 empreses). 

El vicepresident primer, Pau Presas, ha remarcat aquestes dades i també ha volgut subratllar que, durant el programa, no s'han oblidat les pimes dels municipis de més de 20.000 habitants de la demarcació: «Hem treballat conjuntament amb la Cambra de Comerç de Girona perquè les empreses que ho necessitessin, també rebessin el suport necessari per digitalitzar-se». 

Durant aquests dos anys, també s'han dut a terme 58 formacions sobre eines i recursos digitals i quatre jornades de networking focalitzades en sectors d'activitats específics. Hi han participat 1.011 empreses, una mitjana de 16 per sessió. 

 

El perfil de les empreses participants

Els usuaris del programa Accelera Pime Rural Girona han estat els autònoms sense treballadors (45,3 %), seguits dels que tenen menys de deu treballadors (39,3 %). Es constata una participació residual de les pimes que superen els cinquanta treballadors, que ja han desenvolupat per elles mateixes una estructura digital sòlida. 

El perfil majoritari de les pimes ateses compten amb una trajectòria inferior a cinc anys (52,6 %), un nivell digital intermedi (52,4 %) o baix (32,1 %) i, principalment, provenen de l'hostaleria (15,1 %) i del sector del comerç a l'engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes (14,2 %). 

El 60 % de les empreses han estat acompanyades de manera presencial, a la seu de l'empresa o a la del consell comarcal. Les solucions digitals més treballades han estat sobre el Kit Digital (48,4 %), les xarxes socials (15,7 %) i el Google my Business (10,9 %). D'entre les solucions plantejades en el Kit Digital, l'opció majoritària és el lloc web i la presència a Internet, amb un 38,8 %. 

El projecte Accelera Pime Rural Girona ha disposat d'un pressupost de 573.135,45 euros, que ha estat finançat majoritàriament a través dels fons Next Generation (410.000 euros). La resta (163.135,45 euros) els ha aportat la Diputació de Girona. 

 

La nova oficina CO-Digital

«Les empreses ateses continuen tenint necessitats quant a l'assessorament digital, continuen necessitant acompanyament en el procés i en la recerca de finançament. Per això, des de la Diputació de Girona, hem posat en funcionament l'oficina CO-Digital, per donar continuïtat a un servei que hem vist que és essencial i necessari per al progrés de les nostres empreses», ha anunciat el vicepresident primer, Pau Presas. 

El servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona ha contractat una experta en digitalització, que acompanyarà les empreses en la identificació d'oportunitats de digitalització, d'implementació de les solucions digitals i també de les sol·licituds de les ajudes públiques disponibles. 

A més, s'impulsaran formacions per a les petites i mitjanes empreses en l'ús de les diverses eines digitals. Els serveis són totalment gratuïts. Es pot contactar amb l'oficina per telèfon (972143061 i 663704015) o per correu electrònic (codigital@ddgi.cat).