Notícies

Les Voltes celebra seixanta anys de promoció de la llengua i la cultura catalanes en un acte al Teatre Municipal de Girona

Foto : Les Voltes celebra seixanta anys de promoció de la llengua i la cultura catalanes en un acte al Teatre Municipal de G

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va assistir a l'acte, que va comptar amb la intervenció, telemàtica o presencial, de sis presidents de la Generalitat de Catalunya

El Teatre Municipal de Girona es va omplir de gom a gom aquest dimecres a la tarda per a l'acte de commemoració del seixantè aniversari de la llibreria Les Voltes, un establiment històric ubicat a la plaça del Vi i que s'ha caracteritzat des de la seva obertura per reivindicar la llengua i la cultura catalanes, malgrat «els riscos» de fer-ho durant la dictadura, com acostuma a recordar el president de la Fundació Llibreria Les Voltes, Joan Matamala. 

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va assistir a un acte en el qual van participar sis dels set presidents que ha tingut la Generalitat des de la restitució de la democràcia. Tres ho van fer de manera presencial (Jordi Pujol, José Montilla i Quim Torra), dos de manera telemàtica (Artur Mas i Carles Puigdemont), i Pere Aragonès, mitjançant un vídeo enregistrat prèviament. Només hi va faltar Pasqual Maragall, a qui es va recordar.

L'emotivitat va presidir l'acte, en què es van homenatjar els 44 socis fundadors de la llibreria, consolidada amb els anys com un centre de suport catalanista amb un projecte col·lectiu. El seu paper, per exemple, va ser capital per afavorir l'arribada d'Òmnium a Girona o crear els Premis Bertrana. 

També es va entregar per primer cop el Premi Feliu Matamala, que cada any es convocarà per reconèixer una persona o entitat de l'àmbit dels Països Catalans que hagi destacat en la defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes. Aquest any el premi ha recaigut en l'entrenador del Manchester City de futbol, Pep Guardiola, que no va poder assistir a l'acte i se'n va projectar una intervenció enregistrada en vídeo.

L'acte també va comptar amb la presència de l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, així com moltes personalitats de la vida social, política i cultural de la ciutat de Girona i les comarques gironines.