Notícies

La Taula Institucional de l'IRTA es reuneix a Monells per definir iniciatives que beneficiïn el sector agroalimentari gironí

Foto : La Taula Institucional de l'IRTA es reuneix a Monells per definir iniciatives que beneficiïn el sector agroalimentari

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat aquest dimecres al matí en la sisena Taula Institucional de l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) a les comarques de Girona, a Monells. Ho ha fet en companyia del director general de l'ens, Josep Usall, així com de la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona, Elisabet Sánchez; el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Agustí Badosa, i diferents alcaldes i alcaldesses de la demarcació. 

Aquesta taula, constituïda el 2019, té el propòsit de compartir i posar en marxa estratègies i iniciatives conjuntes de recerca en desenvolupament agrari i polítiques alimentàries en l'àmbit local. Amb el pas dels anys, s'ha creat un feedback entre totes les institucions i l'IRTA que permet orientar la recerca als reptes que més preocupen al territori. 

Durant la seva intervenció, el president, Miquel Noguer, ha reivindicat el paper de la Taula Institucional de l'IRTA: «Trobades com aquesta, que es fan una vegada l'any, són necessàries per intercanviar opinions, enfortir sinergies i definir projectes que beneficiïn el sector agroalimentari de les comarques gironines». 

En aquesta línia, ha destacat la relació que la Diputació de Girona manté amb l'IRTA a través d'un conveni: «La transferència dels seus avenços científics en el sector agroalimentari contribueix a modernitzar la competitivitat i el desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari i aqüícola per proveir d'aliments sans i de qualitat els consumidors». 

Actualment, i entre altres col·laboracions, les dues institucions participen conjuntament en dos projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT). Un és «Girona, regió sensible de l'aigua», que pretén convertir l'àrea del Baix Ter en un territori de referència amb una gestió eficient dels recursos hídrics, una bona qualitat de les aigües i infraestructures sostenibles. I l'altre, «Girona, sistema alimentari sostenible», aspira a millorar la sostenibilitat econòmica, social i ambiental dels sistemes de producció d'aliments al llarg de tota la cadena de valor a la demarcació de Girona. 

Precisament, la trobada ha acabat amb una visita a una part de les noves instal·lacions del PECT «Girona, sistema alimentari sostenible», ubicades en aquest centre IRTA de Monells.