Notícies

La Diputació de Girona presenta la monografia Fornells de la Selva, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

La presentació, que ha tingut lloc a la Sitja de Fornells ha comptat amb la participació del diputat de Cultura, Jordi Camps

El volum Fornells de la Selva és el número 229 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» i el 133 de la sèrie «Monografies» 

Avui divendres, 12 de gener, s'ha presentat a la Sitja de Fornells la nova monografia dedicada al municipi de Fornells de la Selva de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», escrita pel Grup de Recerca Fornells i editada per la Diputació de Girona.

L'acte ha anat a càrrec de Jordi Camps, vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Sònia Gràcia, alcaldessa de Fornells de la Selva; Josep Blanch i Xavier Espígol, membres del Grup de Recerca de Fornells i autors del llibre, i Rosa M. Gil, directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» de la Diputació de Girona.

Durant la presentació s'ha remarcat que aquesta monografia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» és el reflex ordenat de la tasca d'investigació i divulgació que ha guiat el Grup de Recerca de Fornells durant tota la seva trajectòria. 

El lector hi trobarà bona part de la història del poble, i també els fets i les circumstàncies que en condicionen el futur.

El Grup de Recerca de Fornells ha localitzat diversos plànols antics que documenten propietats i elements topogràfics del poble des de l'època medieval. En el llibre hi ha un capítol on es recullen els més significatius.

La monografia també conté capítols dedicats a la toponímia, la història i l'evolució del poble, així com referència a masies, masos fortificats i al castell, entre d'altres temes d'interès.

El vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, Jordi Camps, ha exposat en la seva intervenció que: «són els detalls de les característiques històriques, socials i culturals, tant del present com del passat, els que defineixen Fornells de la Selva com a poble i els seus veïns com a fornellencs. Perquè sou tots els habitants del municipi, els d'avui en dia, però també els que ens han precedit en el temps, els qui configureu el caràcter i la manera pròpia de ser de Fornells de la Selva».

Jordi Camps ha conclòs dient: «Segur que aquest llibre també farà que la gent d'avui estimi tots els paratges i edificacions que són part de la història del municipi amb l'objectiu de mantenir viva la memòria del poble de Fornells».

Els autors
El Grup de Recerca de Fornells és una associació sense ànim de lucre, de caràcter cultural, nascuda a Fornells de la Selva el 8 d'abril de 2002 i dedicada a la recerca, l'estudi i la divulgació del fons documental, històric i fotogràfic fornellenc. Actualment el formen Xavier Martínez, Xavier Espígol, Lluís Planagumà, Josep Blanch, Cristina Espígol i Farners Blanch. En el transcurs dels vint-i-cinc anys de la seva trajectòria, ha acumulat un notable volum de material fotogràfic i bibliogràfic, i n'ha fomentat la divulgació amb publicacions en diferents mitjans i al seu web. També ha fet exposicions fotogràfiques en diverses fires locals i ha col·laborat en l'edició de tres llibres de caràcter monogràfic.

La col·lecció
El volum Fornells de la Selva és el número 229 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», i el 133 de la sèrie «Monografies». 
Aquesta col·lecció, que actualment dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, es va crear l'any 1985, i ja compta amb més de cent monografies locals i més de noranta guies de contingut específic.