Notícies

La Diputació presenta els guanyadors de la cinquena edició de Girona Excel·lent i destaca l'increment de productes participants

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

Un total de 116 productes de 70 empreses de la demarcació reben el distintiu, que implica avantatges en promoció, formació, treball en xarxa i ús de la marca
La corporació va impulsar aquest segell de qualitat l'any 2014 per donar suport al sector agroalimentari de les comarques gironines 

La cinquena edició del concurs per a l'obtenció del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona ha seleccionat 116 productes elaborats per 70 empreses de les comarques gironines per la seva gran qualitat.

Com en cada edició, en els dos anys de durada del programa, els productes seleccionats podran utilitzar la marca Girona Excel·lent; es beneficiaran d'accions de promoció i difusió (participant en materials divulgatius, campanyes de comunicació i publicitat, i fires i esdeveniments especialitzats), i també gaudiran de serveis de formació i de treball en xarxa empresarial.

La presentació dels guanyadors s'ha fet aquest matí a la Diputació de Girona amb la participació del president, en funcions, de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el diputat, en funcions, de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local de la mateixa corporació, Jordi Camps.

S'ha batut el rècord de productes presentats i hi ha més empreses que mai. L'increment espectacular de productes participants en aquesta cinquena edició de Girona Excel·lent no fa més que confirmar la consolidació del distintiu entre els productors i el sector en general. En total se n'han presentat 447 -que són 134 més que en la quarta edició, que va tenir lloc fa dos anys.  

La Diputació va crear el segell Girona Excel·lent l'any 2014 amb l'objectiu de donar suport al sector agroalimentari de la demarcació i, en concret, impulsar-ne, fomentar-ne i difondre'n els productes. 

Pel president, en funcions, de la Diputació de Girona, «els productes de proximitat engloben virtuts que fan que els sentim molt nostres, com ara l'origen, la tradició, i la qualitat. Tots tenim clar que aquests productes són la base del nostre potencial econòmic. Sense ells, sense els nostres productors, la cuina a les comarques gironines no s'hauria erigit en una referència mundial. Són vasos comunicants que es retroalimenten».
«Tot el trajecte traçat pel segell Girona Excel·lent des de la seva creació ha anat encaminat a aportar prestigi, promoció i coneixement als productors. El nostre propòsit era que les empreses agroalimentàries disposessin d'una eina pública de suport que els ajudés a assolir l'excel·lència i a expandir-se», ha afegit Miquel Noguer.

Un cop més, els tasts a cegues han estat la metodologia per valorar i escollir els productes guanyadors. Se n'ha valorat l'aspecte, l'aroma, el gust i l'harmonia d'una manera objectiva. És per això que tots els productes es presenten als tastadors desproveïts d'elements gràfics o visuals que puguin influir en la seva elecció i valoració final. Enguany hi han participat 43 tastadors, dirigits per Salvador Garcia Arbós, Pep Nogué i Jordi Àvila, que s'ha incorporat a aquesta edició. 

El diputat, en funcions, Jordi Camps, ha dit en la seva intervenció: «M'agradaria aprofitar l'ocasió per destacar i agrair la tasca d'aquests tastadors que, amb el seu coneixement i expertesa, determinen la qualitat i el nivell dels productes. Aquest és un aspecte a ressaltar perquè el seu paper aporta credibilitat i exigència al segell». 

Aquesta edició del concurs ha comptat amb una categoria més (s'ha passat de 13 a 14), amb la incorporació d'un nou sector agroalimentari, el dels gelats. També es recupera el sector de la galeta, en detriment del sector del peix, que s'incorpora a conserves i semiconserves (anxoves). 

Les catorze categories d'enguany són les següents:

 1. Aigües minerals
 2. Arrossos
 3. Begudes locals
 4. Cafès i herbes remeieres
 5. Conserves i semiconserves
 6. Embotits
 7. Fruites seques
 8. Foie-gras
 9. Galetes
 10. Gelats
 11. Làctics
 12. Oli d'oliva i vinagres
 13. Mel
 14. Vins i vins generosos

Convé destacar que tots els canvis o modificacions en categories o subcategories d'una edició a una altra responen a les peticions pròpies del sector, fet que posa de manifest l'interès de les empreses agroalimentàries per incorporar el distintiu de Girona Excel·lent als seus productes. Amb aquesta dècada de recorregut, s'han adonat que tenen en el segell una plataforma de difusió i un espai de formació empresarial que facilita el seu creixement en aspectes com l'exportació. 

En finalitzar la presentació s'ha fet públic que el lliurament dels guardons d'aquesta cinquena edició tindrà lloc el dimarts 11 de juliol, a les 19,30 hores, al Mas Marroch de Vilablareix. 
 

Documentació

5aedicio_guanyadors 27/06/2023
edicte 27/06/2023