L'acte és organitzat per la Diputació de Girona amb la col·laboració de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent
Inclou una lectura de textos i una conversa sobre l'obra, conduïda per Mariàngela Vilallonga
Des d'avui mateix i coincidint amb aquesta celebració, s'ofereix la versió digital de l'obra amb accés obert des de la web de publicacions de la Diputació de Girona
Aquest dijous, 22 de juny, ha tingut lloc la commemoració dels vint anys de l'Atles literari de les terres de Girona, a l'auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.
En l'acte hi han participat Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat, en funcions, de Cultura de la Diputació de Girona; Mariàngela Vilallonga, coordinadora de l'Atles literari de les terres de Girona i directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona; Narcís Figueras, membre de l'equip de redactors de l'Atles literari; Xavier Cortadellas, membre de l'equip de redactors de l'Atles literari, escriptor i editor; Pere Duran, membre de l'equip de fotògrafs de l'Atles literari; Lluís Lucero, filòleg i poeta, i Albert Johé, coordinador del servei de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.
L'Atles literari de les terres de Girona, editat per la Diputació de Girona, es va presentar el 22 d'abril de 2003 i consta de dos volums, 1.200 pàgines, 1.970 il·lustracions, 150 de les quals són mapes, i 1.900 entrades topogràfiques, entre altres continguts. Ofereix una visió de la presència del paisatge en l'escriptura i de la influència de la literatura sobre el territori, a partir dels textos d'un miler d'autors dels segles XIX i XX.
Per a l'elaboració de l'obra van caldre tres anys de treball intens, dirigit i coordinat per Narcís Jordi Aragó i Mariàngela Vilallonga, i la participació d'un grup de nou estudiosos de diferents àmbits, sis fotògrafs professionals i cinc cartògrafes, entre una llarga llista de crèdits. L'objectiu final era ubicar cartogràficament els espais descrits perquè els lectors reconeguessin els paisatges a través de les paraules.
Avui, doncs, se celebren els vint anys d'aquesta publicació, de la culminació d'aquesta obra magna, que va suposar una fita en la comunió de diverses disciplines posades al servei de la divulgació i la difusió de l'enorme patrimoni literari que atresoren les comarques de Girona (les terres de Girona, com resa el títol de la publicació). I coincidint amb aquesta commemoració, s'ofereix la versió digital de l'obra, amb accés obert des d'avui mateix des de la web de publicacions de la Diputació de Girona.
L'Atles literari ressegueix, un a un, els paisatges de les vuit comarques de la demarcació gironina sota el guiatge de narradors, poetes, memorialistes i assagistes que els han descrit, s'hi han inspirat o els han convertit en l'escenari de les seves creacions. Cent cinquanta mapes i plànols realitzats expressament per a aquesta edició projecten sobre cada lloc els noms dels escriptors que s'hi troben vinculats per la seva vida o la seva obra. La reproducció de desenes de textos en vers i en prosa permet llegir aquestes pàgines com una antologia representativa de les millors visions literàries del país. Els volums s'il·lustren amb fotografies velles i noves dels indrets, retrats dels autors, portades dels seus llibres i mostres dels seus manuscrits.
L'objectiu que la Diputació de Girona es va proposar en plantejar-se l'edició de l'Atles literari és plenament coherent amb la filosofia que inspira les seves publicacions: donar a conèixer el pòsit cultural que han generat els municipis i comarques en el transcurs de la història. I la literatura, tot i la seva intangibilitat, és un dels pilars bàsics per entendre, no solament la cultura, sinó l'esperit que defineix la gent.