Notícies

El Campionat del Món d'Optimist reuneix a la badia de Roses els millors regatistes de cinquanta-sis països

Foto : Fotos: M. Millan

L'esdeveniment, que tindrà lloc fins al 25 de juny i compta amb el suport de la Diputació de Girona, s'ha presentat aquest matí als jardins del Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries

El Club de Vela La Ballena Alegre, de Sant Pere Pescador, és l'escenari fins al proper 25 de juny del Campionat del Món d'Optimist. Aquesta competició internacional de vela, que torna a la badia de Roses gairebé quaranta anys després -l'edició anterior va ser l'any 1986-, reuneix 259 esportistes d'entre deu i quinze anys de cinquanta-sis països dels cinc continents. Es tracta dels millors regatistes sub 16 del món, que competiran en categoria individual i per equips. 

Aquest matí se n'ha fet la presentació als jardins del Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries, amb la presència del president, en funcions, de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, i del diputat, en funcions, d'Esports i vicepresident del Patronat de Turisme, Jordi Masquef.

«Aquest esdeveniment encaixa perfectament amb els nostres objectius principals, que són posicionar la demarcació com una destinació ideal per a la pràctica d'activitats esportives i, alhora, posar en valor els atractius i el patrimoni natural, cultural i gastronòmic del territori. Per això, ens hi hem implicat», ha destacat Miquel Noguer en la seva intervenció. 

La majoria dels joves esportistes han arribat a la Costa Brava acompanyats de les seves famílies i de personal dels clubs de vela, amb estades que superaran els quinze dies. L'estudi d'impacte econòmic de la seva participació al campionat indica una xifra superior als onze milions d'euros, en un territori que, per les seves característiques meteorològiques i capacitat organitzativa, s'ha posicionat com una referència mundial per a la pràctica dels esports nàutics. 

Sense anar més lluny, el Club de Vela La Ballena Alegre ja treballa per acollir l'any 2024 els campionats del món de la categoria F-18 de catamarà i de windsurf. 

Una experiència sostenible 

L'organització ha aprofitat la dimensió d'aquest esdeveniment per a joves per potenciar la vessant més formativa de la pràctica de l'esport de la vela, posant èmfasi en els eixos de sostenibilitat i responsabilitat social. 

Per aquest motiu, paral·lelament a la competició esportiva, els regatistes participaran en el projecte «Campionat del Món d'Optimist - Una experiència sostenible», que compta amb accions formatives i educatives i que connecten amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) en cadascuna de les iniciatives proposades. 

Per exemple, hi haurà activitats organitzades amb la col·laboració del Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) Costa Bava, la Fundació Barcelona Nàutica i la celebració, al mateix càmping on estan allotjats, de la Fira Conscient, del 16 al 18 de juny. 

En aquesta línia, s'ha explicat que dos dels vaixells que s'utilitzaran per a tasques de direcció i seguretat de les curses són totalment elèctrics. 

En l'acte de presentació, també hi han intervingut l'alcalde, en funcions, de l'Escala, Josep Bofill; la secretària general de l'Esport i de l'Activitat Física de la Generalitat de Catalunya, Anna Caula; l'alcalde, en funcions, de Sant Pere Pescador, Agustí Badosa, i representants de la International Optimist Dinghy Association (IODA) i de l'entitat organitzadora.