Notícies

INSPAI obre el període de sol·licituds de la convocatòria del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya

Foto : <span lang="CA" style="font-size:11.0pt;line-height:
130%;font-family:"Arial",sans-serif;mso-fareast-font-family:Arial;

Els projectes de la vint-i-unena edició es poden presentar des de l'1 de març fins al 7 d'abril del 2023

INSPAI, Centre de la Imatge, adscrit a l'Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació de la Diputació de Girona, ha convocat la vint-i-unena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya, el qual té com a objectiu promoure i difondre els treballs fotogràfics dels joves fotògrafs i fotògrafes de l'àmbit territorial de Catalunya escollint-ne un projecte. 

Aquesta aposta per la creació fotogràfica és un dels objectius d'INSPAI, conjuntament amb l'interès, d'una banda, per acostar la població a la fotografia des de totes les vessants, perquè pugui gaudir de les tendències de la producció fotogràfica actual, i, de l'altra, per oferir als ajuntaments una proposta cultural mitjançant exposicions itinerants.

La Diputació escollirà un projecte fotogràfic d'entre tots els que s'hi presentin, que es dotarà dels recursos necessaris perquè sigui exposat, perquè se n'editi un catàleg i perquè l'exposició pugui itinerar. El projecte escollit es premiarà amb 1.250 euros bruts (subjectes a les retencions de l'impost sobre la renda de les persones físiques vigents en el moment del pagament del premi).

La convocatòria és oberta a les persones físiques que tinguin entre divuit i trenta anys, nascudes i/o empadronades en un municipi de Catalunya. La participació és gratuïta i no s'hi pot presentar cap persona que hagi estat premi¬ada en edicions passades. No s'acceptaran projectes realitzats amb una antiguitat superior a tres anys ni projectes presentats en edicions anteriors.

Cada participant pot presentar un sol projecte fotogràfic, que no pot haver estat premiat en cap altre premi, concurs, certamen o convocatòria similar, ni tampoc seleccionat ni nominat quan d'aquesta selecció o nominació hagi derivat o pugui derivar una exposició pública, una edició en un catàleg o la comunicació pública per qualsevol mitjà.

La convocatòria i les bases en què s'especifiquen els detalls del procés selectiu es poden consultar a l'apartat web https://www.inspai.cat/Inspai/ca/premi-joves-fotografs, on es troben les condicions especifiques.

La documentació es podrà presentar a través d'una instància genèrica, des de l'1 de març fins al 7 d'abril del 2023, ambdós inclosos, en línia, mitjançant els canals telemàtics previstos al web de la Diputació de Girona, o presencialment, al Registre General de la Diputació de Girona.

Una comissió d'avaluació formada per representants de la Diputació de Girona i per persones especialistes i professionals del món de la fotografia, les arts i la cultura serà l'encarregada d'escollir el projecte fotogràfic. La resolució de la convocatòria es farà pública a partir de la primera quinzena de juny de 2023.

La proposta expositiva seleccionada es presentarà a la Casa de Cultura de Girona i després passarà a formar part del programa d'exposicions itinerants de la Diputació de Girona, de manera que es podrà veure a diferents municipis de la demarcació. A banda, l'exposició també farà estada als festivals Off de Perpinyà, FineArt d'Igualada, Imaginària de Castello¿ de la Plana i Mirades de Torroella de Montgrí, entre d'altres.

Més informació
El Premi Joves Fotògraf(e)s, amb aquesta vint-i-unena edició, e¿s un dels projectes més consolidats del conjunt d'activitats que organitza la Diputació de Girona en matèria cultural. 

El projecte va començar l'any 2001. Des de llavors, han estat protagonistes d'aquestes exposicions: Quim Giró, Javier Marroquín, Maria del Mar Ribot, Rafael Bosch, Eloi Bautista, Martí Artalejo, Pere de Prada, Tonyi Mateos, Elisabet Serra, Joel Lo¿pez, Ali¿cia Rius, Yurian Quintanas (fotògraf guardonat amb el prestigiós Premi SFR Jove Talent de París Photo Contest a l'edició de l'any 2014), Carles Palacio, Marina Calahorra, Daniel Casanovas, Martí Albesa, Oriol Roura i Isaac Flores.

El darrer projecte guanyador del Premi Joves Fotògraf(e)s ha estat «Paredadors i pedrers, en perill d'extinció. Menorca, paisatge de pedra seca, un patrimoni cultural», d'Anna Lofi (López Figueras), que segueix amb èxit el seu recorregut i tot just ara està itinerant per diferents festivals. 

Documentació