Notícies

Signatura de l'acord per a l'impuls de l'atenció integrada social i sanitària a Catalunya

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, juntament amb els consellers de Drets Socials i de Salut, Carles Campuzano i Manel Balcells, ha participat en l'acte de signatura del Protocol de col·laboració per a l'impuls de l'atenció integrada social i sanitària a Catalunya entre el Departament de Salut, el Departament de Drets Socials, l'Ajuntament de Barcelona, l'ACM, la FMC i les diputacions de Girona, Barcelona, Lleida i Tarragona. L'acte ha tingut lloc aquest matí al Palau Robert de Barcelona.

També han signat l'acord Gemma Tarafa, regidora de Salut, Envelliment i Cures de l'Ajuntament de Barcelona; Joana Ortega, secretària general de l'Associació Catalana de Municipis; Maria Alba Pijuan, vicepresidenta de la Federació de Municipis de Catalunya; Lluïsa Moret, diputada i presidenta de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona; Noemí Llauradó i Sans, presidenta de la Diputació de Tarragona, i Diputació de Lleida.

El desplegament de l'atenció integrada social i sanitària és una prioritat del Govern de la Generalitat de Catalunya; per això que s'estan desenvolupant diferents línies de treball per fer-la efectiva i en totes aquestes línies és essencial la participació del món local. Atesa la importància del món local i la necessitat d'articular la seva col·laboració en l'impuls de l'atenció integrada social i sanitària a Catalunya, durant les últimes setmanes els referents de les diferents institucions i els dels departaments de Drets Socials i Salut de la Generalitat han elaborat un protocol conjunt per tal d'impulsar l'atenció integrada social i sanitària a Catalunya. 

Tots els representants estan d'acord en el fet que és un moment clau per avançar i oferir un atenció integrada social i sanitària a les persones amb necessitats complexes d'atenció, i per aconseguir-ho és imprescindible el treball conjunt de la Generalitat i el món local en dues línies simultànies: l'impuls i desenvolupament territorial de l'atenció integrada i la tramitació de la llei de creació de l'Agencia d'Atenció Integrada Social i Sanitària. 

Per la rellevància del moment i la necessitat d'un treball col·laboratiu s'ha signat aquest acord amb els diferents representants del món local.

Els objectius compartits per al desplegament i impuls de l'atenció integrada social i sanitària es concreten en: 

  • Participar en la creació de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària.
  • Treballar conjuntament en la definició de la governança de l'Agència, que necessàriament haurà d'implicar els dos departaments i el món local, i comptar amb un espai de governança específic a la ciutat de Barcelona d'acord amb la seva Carta Municipal.
  • Constituir una taula de treball per a la definició de la governança territorial per al desplegament dels projectes d'atenció integrada social i sanitària als diferents territoris.
  • Impulsar i participar en el desplegament territorial de projectes d'atenció integrada social i sanitària mentre no estigui constituïda l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària. 

El president Miquel Noguer ha destacat en la seva intervenció que «Des de l'organisme de salut pública de la Diputació de Girona, Dipsalut, treballem per ajudar els col·lectius més vulnerables: les persones grans i les persones amb més dificultats per accedir als recursos de salut». «Dipsalut aglutina la salut pública, el benestar i l'acció social. Per tant, ja tenim una mirada i una acció basada en aquesta integració del que anomenem les tres esses (salut, social i sostenible), i serem també presents per posar les bases de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària». 

Per al president de la Diputació de Girona: «Aquesta coordinació, aquesta integració, ha de posar el focus en primer terme en les persones més vulnerables. En les nostres persones grans, o en les persones amb més dificultats per accedir als diferents recursos de salut. El món local, avui aquí representat, els ajuntaments i les diputacions, volem també tenir un paper en aquest procés d'atenció integrada, basat en la persona i en la seva realitat social, perquè aquesta realitat es essencial per al benestar i l'estat de salut».