Notícies

La Diputació destina gairebé un milió d'euros aquest 2022 per garantir el servei de secretaria intervenció als municipis petits de la demarcació

Foto : La Diputació destina gairebé un milió d'euros aquest 2022 per garantir el servei de secretaria intervenció als munici

S'han beneficiat d'aquests nous ajuts cent dues entitats locals, totes de menys de mil habitants o amb un pressupost inferior a 1,5 milions d'euros

La corporació, a més, ja compta amb deu secretaris interventors itinerants que donen assistència i assessorament a vint-i-cinc municipis de la demarcació 

La de secretari interventor és una figura imprescindible perquè un ajuntament amb escassa capacitat econòmica i de gestió funcioni. El secretari interventor dirigeix la part tècnica, fa funcionar la maquinària administrativa, com la convocatòria de plens o la concessió de llicències d'obres, i exerceix una funció de control intern i de comptabilitat d'acord amb la llei, entre d'altres. No disposar-ne, ja sigui per la mancança d'aquests funcionaris d'administració local amb habilitació de caràcter nacional o per la baixa del titular, pot abocar un consistori a la paràlisi. 

A les comarques gironines, segons dades del Padró a 1 de gener de 2020, la majoria de municipis tenen una població inferior a mil habitants (130 dels 221, un 58,8 %) i molts no en tenen o tenen dificultats per trobar-ne. Conscients d'aquesta problemàtica, la Diputació de Girona ofereix, des de fa temps i de manera gratuïta, el servei d'assistència de secretaria intervenció (SASI) als ajuntaments d'aquest tipus de municipis. 

Es tracta d'uns secretaris interventors itinerants, que ofereixen assistència en matèria de fe pública, assessorament legal, funció interventora, control financer i de comptabilitat. Un equip de deu secretaris interventors que s'encarreguen en l'actualitat de la gestió de vint-i-cinc municipis de les comarques gironines, que, repartits per comarques, són els següents:

  • Alt Empordà: Biure, Cabanelles, Terrades i Vilaür.
  • Baix Empordà: Foixà, Jafre, la Pera, Parlavà i Ultramort.
  • Garrotxa: Mieres.
  • Gironès: Sant Andreu Salou, Sant Joan de Mollet i Sant Martí Vell.
  • Pla de l'Estany: Sant Miquel de Campmajor. 
  • Ripollès: Campelles, Gombrèn, Llanars, les Llosses, Molló, Ogassa, Pardines, Sant Pau de Segúries, Setcases, Vallfogona de Ripollès i Vilallonga de Ter.

Aquest 2022, la Diputació de Girona, a través del Servei d'Assistència i Cooperació als Municipis, ha decidit fer un pas més: ha inclòs  una partida de gairebé un milió d'euros (977.375,66 euros) en el Fons de Cooperació Econòmica i Cultural per ajudar els municipis amb escassa capacitat de econòmica i de gestió a fer front a les despeses del lloc de treball de secretari interventor i a facilitar-ne la regularització en aquells municipis on no existeixi. 

S'han pogut acollir a aquesta nova línia de subvencions els municipis de menys de mil habitants o els que superin lleugerament aquesta xifra, però tinguin un pressupost igual o inferior a 1.500.000 euros. Segons es va estipular en les bases reguladores, aquest any cada ajuntament podrà rebre, com a màxim, 10.000 euros, un ajut que en cap cas pot superar el 90 % de la despesa justificada. 

A la majoria dels cent-dos municipis beneficiaris dels ajuts, se'ls ha concedit l'import màxim. No s'hi ha pogut acollir els que actualment estan rebent el servei d'assistència de secretaria intervenció (SASI) de la Diputació de Girona, que és totalment gratuït. Aquests municipis,  distribuïts per comarques, són els següents: 

  • Alt Empordà (38): Agullana, Albanyà, l'Armentera, Avinyonet de Puigventós, Bàscara, Boadella i les Escaules, Cabanes, Cantallops, Capmany, Cistella, Colera, Darnius, Espolla, el Far d'Empordà, Garrigàs, Garriguella, Llers, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Pau, Pedret i Marzà, Pont de Molins, Pontós, Rabós, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de la Muga, Santa Llogaia d'Àlguema, la Selva de Mar, Siurana, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilanant.
  • Baix Empordà (15): Albons, Bellcaire d'Empordà, Colomers, Corçà, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Garrigoles, Palau-sator, Regencós, Rupià, la Tallada d'Empordà, Torrent, Ullà, Vall-llobrega, Verges i Vilopriu.
  • Cerdanya (8): Bolvir, Das, Fontanals de Cerdanya, Ger, Guils de Cerdanya, Isòvol, Meranges i Urús.
  • Garrotxa (12): Argelaguer, Beuda, Castellfollit de la Roca, Maià de Montcal, Montagut i Oix, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Tortellà i la Vall de Bianya.
  • Gironès (11): Aiguaviva, Bordils, Campllong, Canet d'Adri, Cervià de Ter, Flaçà, Juià, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, Sant Martí de Llémena i Viladasens.
  • Osona (2): Espinelves i Vidrà.
  • Pla de l'Estany (7): Camós, Crespià, Esponellà, Fontcoberta, Palol de Revardit, Serinyà i Vilademuls.
  • Ripollès (3): Planoles, Queralbs i Toses.
  • Selva (6): Brunyola i Sant Martí Sapresa, Massanes, Osor, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Julià del Llor i Bonmatí i Susqueda.

«Som conscients de la necessitat que hi ha als municipis petits de les comarques gironines de disposar del servei de secretaria intervenció i, per aquest motiu, hi hem posat èmfasi. Previsiblement, aquesta línia d'ajuts haurà d'anar incrementant-se a mesura que s'aconsegueixi que tots els ajuntaments de la demarcació tinguin cobert aquest servei», ha remarcat el diputat delegat de Suport a les Entitats Locals, Josep Maria Bagot.