Notícies

La Diputació de Girona explica els seus 200 anys d'història i el seu funcionament amb una exposició a la Casa de Cultura

Foto : Fotos: M. Millan

El president de la corporació, Miquel Noguer, ha inaugurat avui la mostra, que es podrà visitar a les sales d'exposicions de la planta baixa fins al 25 de juny 

«Exercim d'ajuntament dels ajuntaments, fent costat als municipis i adaptant-nos a les seves necessitats quan ha calgut, com ha passat durant la pandèmia de la covid-19», ha remarcat

Donar a conèixer els orígens, la història i el funcionament de la Diputació de Girona. Aquest és l'objectiu de l'exposició «Diputació de Girona. Dos-cents anys amb els municipis», que s'ha inaugurat aquest dijous a la tarda i que es podrà visitar a les sales d'exposicions de la planta baixa de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona fins al 25 de juny.  

En l'acte, hi ha intervingut el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, que ha recalcat el paper «d'ajuntament dels ajuntaments» de la corporació durant aquests dos segles: «Sempre hem estat al costat dels municipis, donant-los assessorament, servei i suport econòmic, i adaptant-nos a les seves necessitats quan ha calgut. Això ha passat recentment davant circumstàncies excepcionals com el temporal Gloria i la pandèmia de la covid-19. Ens hem arremangat per ajudar-los». 

També han assistit a la inauguració el vicepresident segon, Albert Piñeira, i els diputats Jordi Camps, Montse Mindan, Jordi Xargay, Joan Fàbrega i Josep Piferrer, així com l'expresident de la Diputació de Girona, Josep Arnau; el diputat al Parlament de Catalunya Òscar Aparicio, a més d'alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores de municipis d'arreu de les comarques gironines.  

El punt de partida de l'exposició és la reunió constitutiva de la primera Diputació de Girona, que va tenir lloc el dilluns 13 de maig de 1822 en un pis del número 7 de la plaça del Vi, a la cantonada de la pujada del Pont de Pedra (o de Sant Francesc). Només hi van participar sis persones, que van sembrar la llavor de la institució que avui tots coneixem. I, a partir d'aquí, se'n traça l'evolució i la participació en fets rellevants de la història del nostre país, com la formació de la Mancomunitat de Catalunya el 1914, fins a arribar a l'actualitat.  

També s'hi detalla la composició de la corporació, el seu funcionament intern i la seva aportació, d'acord amb les competències de què disposa com a prestadora de serveis públics, per fer més fàcil el dia a dia als ens locals, les entitats i les empreses de les comarques gironines i afavorir el benestar de les persones que hi viuen. 

La Diputació de Girona actua en àmbits tan diversos com les infraestructures, el sector agroalimentari (amb la creació del segell de qualitat Girona Excel·lent), la sostenibilitat, el patrimoni monumental, la connectivitat i la mobilitat segures, la preservació del patrimoni natural, les noves tecnologies, els esports, la promoció de l'eficiència energètica, la sanitat, l'acció social o el món de la cultura, entre d'altres.

A més, compta amb diferents organismes autònoms, consorcis i altres ens dependents, com és el cas de Dipsalut, Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona; SUMAR, Serveis Públics d'Acció Social de Catalunya; el Patronat de Turisme Costa Brava Girona; el Consorci d'Aigües Costa Brava Girona; SEMEGA, Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada; el Consorci de les Vies Verdes de Girona; el Consorci de les Gavarres; el Conservatori de Música Isaac Albéniz i la Casa de Cultura.

«Som una administració pública que, des de la proximitat i el coneixement acurat del territori, contribueix decisivament al desenvolupament de la nostra demarcació, ara i de cara al futur. I aquesta exposició és una manera d'explicar-ho, d'apropar-nos també a la ciutadania», ha conclòs Miquel Noguer. 

L'exposició estarà oberta a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona fins al dissabte 25 de juny, en horaris d'11 a 20 h (de dimarts a divendres) i d'11 a 18 h (dissabtes). El dijous 23 de juny, únicament es podrà visitar al matí, d'11 a 14 h, i l'endemà, 24 de juny, l'espai estarà tancat.