Notícies

Una moció de suport a l'impuls del tram tren a les comarques gironines centra el darrer ple ordinari d'aquesta legislatura 

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

Tots els grups que formen la Diputació han acordat donar suport a la iniciativa que aposta perquè el tren-tram de la Costa Brava, el d'Olot-Banyoles-Girona i el de la Selva Marítima siguin una realitat

Aquets matí s'ha celebrat a la Diputació de Girona el Ple del mes de juny, la darrera sessió ordinària d'aquesta legislatura. Ha comptat amb un total de 17 punts, entre els quals cal destacar la moció de suport a la creació del tram tren a les comarques gironines, un vehicle ferroviari que en entrar als municipis es converteix en tramvia, mentre que en l'entorn extraurbà circula com un tren.

Segons aquest acord, el Ple de la Diputació considera que aquestes infraestructures poden beneficiar el conjunt dels municipis de les comarques del Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany, la Garrotxa i la Selva, i millorar el règim de mobilitat i accessibilitat dels seus ciutadans, dels visitants i els turistes. Aquest mitjà de transport, estès per tot Europa, es configura com una alternativa viable, sostenible, assequible, accessible, saludable i extremadament eficient en termes mediambientals i energètics.

Amb la garantia de circular amb zero emissions, aquest és el mitjà de transport que pot garantir la mobilitat en el corredor Olot-Banyoles-Girona, al voltant del massís de les Gavarres, a la Costa Brava i a la Selva Marítima. En aquesta zona hi ha el precedent de les diferents línies de ferrocarrils de via estreta que van existir fins als anys seixanta entre Olot i Girona i entre Palamós, Girona i Banyoles, i, a més, hi ha el tret característic de la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l'Estany i el Baix Empordà, que són quatre de les comarques més poblades de Catalunya que no tenen ferrocarril. Amb aquest nou mitjà de transport es reduiria l'ús del vehicle privat i es faria una aposta decidida per la mobilitat col·lectiva, sostenible i eficient.

El compromís de la Diputació. Amb l'aprovació d'aquesta moció, el Govern de la Diputació es compromet a fer un seguiment de l'estudi de viabilitat ja existent en el cas del tren Olot-Banyoles-Girona i del tram de la Costa Brava, i a donar suport perquè s'iniciï un altre estudi per al tram tren de la Selva Marítima. La Diputació també demana a la Generalitat que acordi una previsió de recursos i la inversió necessària per dur a terme el projecte, i que faci les reserves de sòl necessàries. 

Cal destacar que l'any 2008 la Diputació de Girona va encarregar i portar a terme l'estudi tècnic per impulsar el tram tren en la coneguda com a «anella de les Gavarres», un estudi del qual parteix la proposta del tram tren de la Costa Brava. I des de llavors fins ara la institució ha aprovat diferents mocions a favor d'aquest projecte.