Aragonès. Els orgueners que van viure a Girona

Any de publicació
2012
Número pàgines
211
ISBN
978-84-96747-91-3
Preu
22 €

De la mateixa manera que un constructor d'orgues és alhora un mecànic, un coneixedor dels materials, un expert en acústica i tímbrica i, alhora, un artista de gran sensibilitat, Josep M. Escalona és més que un organista. En la seva història sobre la nissaga dels Aragonès, orgueners plenament relacionats amb les terres de Girona al llarg de gairebé un segle, fins al 1992, Escalona fa un treball complex, en què -com en un orgue- intervenen milers de peces: dades, noms, cites, referències, anècdotes i, fins i tot, una terminologia que espantaria el profà si no fos perquè ho vesteix tot amb polidesa, claredat d'exposició i, sobretot, amb un fil narratiu i un entusiasme que arriba de ple al lector i el convida a saber-ne més.

La capacitat de recerca de Josep M. Escalona, exhaustiva i minuciosa -també és llicenciat en història de l'art-, ha salvat de l'oblit molts personatges: no solament els membres de la família Aragonès, sinó molts d'altres que d'una manera o altra intervingueren en la gestació i en la restauració dels instruments de teclat i tubs que formaren o que formen part del patrimoni musical del nostre país; alguns, salvats de la destrucció a l'inici de la Guerra Civil. És, per exemple, molt il·lustratiu el tractament que l'autor fa de la restauració de l'orgue que, des de l'any 2008, funciona a la Casa de Cultura de Girona, seu del Conservatori de Música.

Aquest llibre no solament constitueix un homenatge merescut a uns orgueners que van estimar profundament el seu ofici, sinó que aporta dades inestimables als historiadors de la música i als organistes. I, alhora, dóna l'oportunitat al lector no expert de conèixer un camp tan fascinant i complex com és la tecnologia organística i la seva evolució a les nostres terres.