Mirades a la col·lecció. Una lectura contemporània a 100 anys de fotografia (1860-1960)

Any de publicació
2022
Número pàgines
251
ISBN
978-84-18734-05-2
Preu
27 €

Tota imatge reflecteix una manera de veure i cap és casual. La primera mirada és la del fotògraf: fixa la seva mirada, escull la composició i dispara l'objectiu. Tanmateix, en aquest llibre la mirada protagonista no és la del fotògraf. Així, hem anat a buscar veus allunyades de la fotografia, el nostre àmbit de treball, en una col·laboració que vol enriquir les ja tradicionals lectures per part dels especialistes en el món de la imatge. Per fer-ho, hem convidat una llarga llista d'autors d'àmbits professionals de procedència diversa (el periodisme, la narrativa, la poesia, l'arquitectura i l'art, entre d'altres) a fixar el seu esguard en el passat amb la premissa que no fos una mirada nostàlgica, sinó des d'una lectura absolutament personal i contemporània.

Els autors han acceptat el repte de mirar detingudament una selecció de fotografies en blanc i negre del període 1860-1960, cadascú a partir d'una temàtica assignada, de caràcter universal i comuna a qualsevol societat, i expressar les seves percepcions. El resultat és una col·lecció de visions plurals que apunten a la singularitat de les fotografies. Des d'aquí volem agrair-los haver compartit les seves mirades amb nosaltres.

De la gran majoria d'imatges seleccionades en sabem ben poca cosa; l'oblit és cruel i devora la memòria. Moltes d'elles ens arriben despullades de context, en desconeixem la data i el lloc, de vegades fins i tot l'autor. Hem volgut amb aquest projecte donar-los visibilitat, més enllà dels grans noms de la fotografia gironina.