Atles paisatgístic de les terres de Girona

Any de publicació
2010
Número pàgines
2067
ISBN
978-84-96747-68-5
Preu
98 €

"L’Atles paisatgístic de les terres de Girona" és una obra que recull un ambiciós treball de recerca per tot el territori gironí i la Catalunya del Nord. Aquest treball té la voluntat de ser un compendi exhaustiu sobre l’art pictòric gironí que té el paisatge com a protagonista. Però, a la vegada, és una contribució des de les terres gironines per entendre l’art català dels segles XIX i principis del XX i copsar-lo, ja que molts pintors catalans varen triar les terres de Girona com a epicentre de la seva obra.
"L’Atles paisatgístic de les terres de Girona" fa una lectura de l’art pictòric de les comarques gironines i de la Catalunya del Nord a partir de l’element ordenador del paisatge, interpretat de maneres molt diferents pels artistes que l’han treballat seguint les sensibilitats estètiques del seu present.
L’àmbit temporal de l’estudi de les obres d’aquests pintors comença al segle XIX, amb els primers paisatgistes que surten fora del seu taller per pintar seguint el corrent dels impressionistes francesos, practicant el plein air, i arriba fins a l’any 1975. Es mostren obres d’artistes amb diferents sensibilitats estètiques per interpretar el paisatge, com és ara l’abstracció, però sempre en contacte amb el paisatge i la natura.
En total, es cataloguen més de 800 obres, la majoria pertanyents a col·leccions particulars i, per tant, accessibles a un públic minoritari. També se n’han documentat i contextualitzat moltes que es troben en els magatzems de museus com són ara el Museu Comarcal de la Garrotxa, el Museu Nacional d’Art de Catalunya o el Museu d’Art de Girona.
"L’Atles" està editat per la Diputació de Girona i coordinat per Mariona Seguranyes Bolaños, doctora en humanitats.