Programa 2023-2024

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Ajuntament de Banyoles)

Plaça de la Font, 11
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972572361
Fax: 972575961
comunicaciomuseus@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

La Banyoles medieval


Descripció breu:

Itinerari pel barri vell de Banyoles per conèixer com era una ciutat medieval, com es va fundar, quins oficis s'hi desenvolupaven i quins eren els grups socials de l'època. Mitjançant jocs i altres dinàmiques, farem un recorregut que ens portarà a conèixer els elements i els edificis patrimonials més emblemàtics de Banyoles, una ciutat molt lligada a l'aigua de l'estany durant l'edat mitjana.


Lloc o equipament:

Itinerari pel barri vell de Banyoles.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2 hores.


Preu/alumne original:

4.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer, valorar i respectar el patrimoni. 2. Situar l'edat medieval a l'eix cronològic. 3. Conèixer l'origen i l'evolució de la Banyoles medieval i la seva societat. 4. Descobrir els gremis i oficis sorgits a Banyoles, i la importància de l'aigua. 5. Localitzar els vestigis medievals que queden conservats.


Descripció de l'activitat:

Visita guiada per la Banyoles medieval per conèixer-ne el passat històric i els indrets medievals més emblemàtics. Aquesta activitat està pensada com un itinerari dinàmic i enigmàtic, amb la visita i l'explicació de certes edificacions patrimonials banyolines que ens situen a l'època medieval a la vila. Mitjançant jocs, proves i altres dinàmiques es descobrirà l'origen de la vila i la importància de l'aigua i els recs en l'evolució posterior. També es veurà com s'organitzava la societat feudal des del punt de vista econòmic, polític, artístic i social. Es descobrirà qui era el senyor feudal de Banyoles i quins privilegis tenia, així com altres grups privilegiats i la història de la vila fins a l'edat moderna.


Materials utilitzats:

Fitxes i imatges per a les dinàmiques.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de l'activitat hi ha un temps dedicat a les conclusions per consolidar els aprenentatges. Posteriorment, es fa arribar una enquesta al professorat perquè avaluï diversos aspectes de l'activitat, incloent-hi la valoració que en fa l'alumnat, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la del professorat, és determinant. L'equip d'educadors també completa una enquesta de valoració en finalitzar cada sessió.


Observacions:

Segons el nivell educatiu, aquesta activitat es pot complementar amb els tallers «Artesans i gremis a l'època medieval», «Escriptura medieval» o «Tresors de l'art gòtic». D'acord amb els interessos del grup, la visita es pot centrar en algun dels àmbits temàtics de l'edat medieval, sense necessitat de fer tot l'itinerari de la Banyoles medieval.