Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu d'Art de Girona

Pujada de la Catedral, 12
Girona - Gironès
Telèfon: 972203834
Fax: 972203834
cclusellas@gencat.cat
www.museuart.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

El gran dia de Girona: el quadre més gran de Catalunya


Descripció breu:

En aquesta activitat es proposa l'observació atenta d'un sol quadre, un dels més representatius de la ciutat de Girona: El gran dia de Girona (1863-64). A través de l'observació, la interrogació i la formulació d'hipòtesis, els alumnes deduiran el context polític i social de la Guerra del Francès i analitzaran l'obra des del punt de vista plàstic. Així mateix, coneixeran com es restaura un quadre d'aquestes dimensions a través d'un audiovisual i coneixeran la vida novel·lesca del seu autor, Ramon Martí Alsina.


Lloc o equipament:

Antic Hospital de Santa Caterina.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1 h 30 min.


Preu/alumne original:

3.3 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

0.99 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Analitzar i interpretar l'obra utilitzant metodologies d'observació atenta (slow looking i visual thinking strategies). 2. Conèixer una part important de la història local gironina. 3. Interpretar l'obra de Ramon Martí Alsina, el seu ideari, el procés creatiu d'El gran dia de Girona i el seu significat. 4. Introduir l'alumnat en el gènere de la pintura realista europea del segle XIX.


Descripció de l'activitat:

El gran dia de Girona, del pintor Ramon Martí Alsina, s'exposa a l'Auditori Josep Irla de la Generalitat de Catalunya, a l'Antic Hospital de Santa Caterina. De dimensions excepcionals (5,40 x 11,90 m), és el quadre més gran pintat a Catalunya. L'obra narra la victòria de la ciutat de Girona sobre l'exèrcit napoleònic, el setembre del 1809. El quadre es converteix en una eina per aprofundir en els episodis històrics i en com aquests són interpretats i exaltats pels artistes. Aquesta activitat proposa un exercici de mirada atenta i reflexió al voltant d'una sola obra d'art. Per mitjà de tècniques com l'slow looking i les visual thinking strategies (VTS), seran els alumnes els protagonistes de l'activitat, i a partir de les seves deduccions sobre el que veuen s'anirà bastint el relat per conèixer els misteris del quadre més gran de Catalunya.


Materials utilitzats:

Dossier per al professorat, tauleta i audiovisuals i material de suport a l'activitat.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes per als docents i per als educadors.


Observacions:

Aquesta activitat es desenvolupa a l'Antic Hospital de Santa Caterina de Girona.