Programa 2023-2024

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Bisbat de Vic

Plaça Abat Oliba, s/n
Ripoll - Ripollès
Telèfon: 938832655
Fax:
reserves@museuartmedieval.cat
monestirderipoll.cat; museuartmedieval.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Ciència i art: els colors del romànic


Descripció breu:

Fent servir tècniques científiques actuals explicarem quins eren els secrets del pintor de fa mil anys a l'hora de fabricar els pigments que donaven color a les seves obres. Finalment, farem una proposta plàstica en què aplicarem la tècnica del tremp.


Lloc o equipament:

MEV - Museu d'Art Medieval.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1 h 30 min.


Preu/alumne original:

3.75 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.25 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Reconèixer la funcionalitat d'algunes obres d'art. 2. Comprendre l'emplaçament i la funció de les tipologies d'obres que podem trobar en l'art romànic. 3. Conèixer les principals anàlisis científiques que es poden fer en les obres d'art. 4. Entendre la interrelació de la ciència i l'art en el passat i el present. 5. Conèixer les tècniques utilitzades per un pintor medieval. 6. Utilitzar la tècnica de la pintura al tremp.


Descripció de l'activitat:

Utilitzant tècniques científiques actuals explicarem quins eren els secrets del pintor de fa mil anys a l'hora de fabricar els pigments que donaven color a les seves obres. La majoria procedien de la natura (minerals, vegetals o animals), però d'altres eren artificials creats per alquímia. Gràcies a l'estudi químic descobrirem que molts pigments eren locals, però d'altres eren colors exòtics que arribaven de l'altra punta del món. Finalment, farem una proposta plàstica en què aplicarem la tècnica del tremp.


Materials utilitzats:

Radiografies d'algunes obres, fustes d'elaboració d'un frontal romànic, mostres de pigments diversos, exemples de minerals, material de pintura (pinzells i paletes), pintura al tremp de colors, pigment de mostra, aigua i ou, i punts de llibre per pintar.


Mecanismes d'avaluació:

Per a l'avaluació es tenen en compte els tres grups de persones que hi intervenen: equip d'educació, docents i alumnat. L'educador/a té a la seva disposició un formulari per descriure el grup i recollir les pròpies impressions sobre l'activitat. A més, abans d'acabar l'activitat, un docent respon un qüestionari de valoració. S'envien també per correu electrònic unes enquestes a través del formulari de Google Forms, per tal que ens arribin les opinions de l'alumnat sobre l'activitat i allò que ha après.


Observacions:

El pagament de l'activitat també inclou l'entrada al Museu. La visita és accessible i adaptable per a l'alumnat amb necessitats educatives especials.