Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Ajuntament de Santa Cristina d'Aro

Pl. Catalunya, 1
Santa Cristina d'Aro - Baix Empordà
Telèfon: 972837010
Fax: 972837412
mtcosta@santacristina.cat
www.santacristina.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Descobreix el dolmen de la Cova d'en Daina. Art i ornamentació


Descripció breu:

El dolmen de la Cova d'en Daina, situat a les Gavarres, és un dels monuments megalítics més importants de Catalunya i es troba en un molt bon estat de conservació. Per això, és un espai immillorable per parlar d'aquestes construccions i de les societats que les aixecaren. Per què es construïen? Com? Quines persones els van construir? Com vivia aquella gent? Tot seguit ens capbussarem en el món de l'art i l'ornamentació d'aquestes societats: pintures, gravats, joies.. Mitjançant diversos materials treballarem l'art i l'ornamentació prehistòrics.


Lloc o equipament:

Cova d'en Daina, Romanyà de la Selva


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

Mitja jornada


Preu/alumne original:

6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Apropar la prehistòria i el patrimoni arqueològic als infants. Conèixer altres gèneres de vida prenent de referència el passat. Descobrir els recursos naturals que els humans hem utilitzat des d'antic. Reconèixer l'art de la prehistòria i els recursos que s'utilitzaven.


Descripció de l'activitat:

Al voltant del dolmen de la Cova d'en Daina i utilitzant una sèrie de recursos materials i visuals, parlarem del context temporal i del gènere de vida de les persones contemporànies al dolmen. Tot seguit ens centrarem en el dolmen: observarem amb què està fet, quina forma té i quines parts conté, com el feien... Mitjançant la reproducció d'un enterrament a la cambra funerària del dolmen, explicarem per a què servien aquestes construccions i ens fixarem en els materials (l'aixovar) que dipositaven amb els difunts: ceràmiques, joies, eines... A continuació, ens centrarem en l'art i l'ornamentació d'aquestes societats i tots els infants pintaran amb pigments naturals i un collaret que hauran fet ells mateixos amb curculles i minerals.


Materials utilitzats:

Imatges de diferents dòlmens, de la vida quotidiana en el neolític final i de diferents activitats. Reproduccions de materials contextualitzats en el marc temporal en què ens centrem: eines, ceràmiques, cistells, sarrons de pell, joies, l'esquelet humà i d'altres. Per a l'art i l'ornamentació: reproduccions de diferents mostres d'art i ornamentació, pigments naturals, plomes, tampons de pell, cordill de fibres naturals, sorrenques, curculles i peces minerals.


Mecanismes d'avaluació:

Valoració del professorat i de l'alumnat.


Observacions:

Es recomana portar calçat còmode per fer la visita, que es pot completar amb el taller de teixir i cosir, el de ceràmica i el de tecnologia a la prehistòria.