Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consorci del Museu Memorial de l'Exili

Major, 43-47
Jonquera, la - Alt Empordà
Telèfon: 972556533
Fax: 972556534
info@museuexili.cat
www.museuexili.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Rutes de l'exili: camins d'exili i de frontera


Descripció breu:

La Jonquera i els pobles del seu entorn van ser testimonis de l'èxode republicà i un escenari important de l'etapa final de la Generalitat republicana. La ruta inclou la visita al MUME i a la sala sobre l'exili cultural ubicada a Agullana, i culmina amb la visita als voltants de la mina Canta o d'en Negrín i el recorregut d'un dels camins de l'exili, emprès, entre altres persones, pels principals dirigents de la Generalitat i del govern de la República amb la finalitat de creuar la frontera cap a França.


Lloc o equipament:

Museu Memorial de l'Exili (la Jonquera), Agullana, la Vajol i coll de Lli.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Un dia.


Preu/alumne original:

12 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

8 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Estimular en l'alumnat la capacitat de copsar i experimentar sensacions d'empatia amb el moment històric gràcies a la potencialitat evocadora del territori; 2. Valorar la tasca del govern republicà, pioner històricament en el disseny d'un important pla d'actuació de salvaguarda del patrimoni artístic en un context bèl·lic; 3. Promoure en l'alumnat una reflexió aplicada al món present.


Descripció de l'activitat:

La Jonquera i els pobles del voltant van ser testimonis de l'èxode republicà i un escenari important de l'etapa final de la Generalitat republicana i de la retirada de milers d'homes i dones. Entre aquests ciutadans figuraven algunes de les personalitats més representatives de la cultura catalana. La ruta inclou la visita de l'exposició permanent al MUME i a la sala sobre l'exili cultural ubicada a Agullana, i culmina amb la visita als voltants de la mina Canta o d'en Negrín i el recorregut d'un dels camins de l'exili, emprès, entre altres persones, pels principals dirigents de la Generalitat i del govern de la República amb la finalitat de creuar la frontera cap a França.


Materials utilitzats:

Cartes, testimonis, documents de la Generalitat, fotografies d'època, imatges d'altres punts d'interès (coll de Manrella, la mina Canta o d'en Negrín, diferents camps de refugiats francesos, la maternitat d'Elna, etc.), mapes de l'Alt Empordà i la Catalunya del Nord i textos literaris.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes de satisfacció que han d'emplenar els professors.


Observacions:

Tot i que la ruta presenta un nivell de dificultat baix, es recomana portar calçat adequat. Cal que els alumnes portin el dinar de casa (pícnic).