Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Atri Cultura i Patrimoni SLU

Carrer Nou, 60, 2n
Caldes de Malavella - Selva
Telèfon: 972470735
Fax: 603643525
info@atri.cat
www.atri.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Castells del vescomtat de Cabrera: Sant Iscle i Torcafelló


Descripció breu:

A la comarca de la Selva hi ha 17 castells. Els castells de Torcafelló (Maçanet de la Selva) i Sant Iscle (Vidreres) són dos bons exemples de castells medievals recuperats per l'arqueologia i que pertanyien al vescomtat de Cabrera. El primer és un castell dels segles XII i XIII, mentre que el darrer perdurà fins a final de l'edat mitjana.


Lloc o equipament:

Castells de Torcafelló (Maçanet de la Selva) i Sant Iscle (Vidreres)


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1 dia


Preu/alumne original:

18 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

14 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Conèixer quines eren les funcions dels castells medievals i com s'hi vivia, contextualitzant-los dins del procés de feudalització. A Torcafelló es descobreix també què era la telegrafia òptica. Valoració de les necessitats de protegir i difondre el patrimoni natural i cultural com a herència cultural dels grups humans i manifestació de riquesa i diversitat. Localització i obtenció d'informacions diverses sobre restes arqueològiques i elements patrimonials de Catalunya.


Descripció de l'activitat:

S'accedeix a Sant Iscle després d'una caminada de 30 minuts aprox. Davant del castell, on hi ha uns plafons explicatius, es fa una introducció històrica comuna per als dos castells (tots dos van pertànyer al vescomtat de Cabrera). Es visita Sant Iscle fent-hi un recorregut per dins, tot descobrint-ne el procés d'excavació arqueològica i la història particular. Es torna a peu fins a la carretera i es va en autocar fins al peu del turó de Sant Jordi (Maçanet). Es puja a peu (10 min) al castell de Torcafelló i es visita, tot explicant la història i les diverses dependències del castell, i com al segle XV s'hi construí a sobre l'ermita de Sant Jordi, que fou reaprofitada al segle XIX com a torre de telègraf òptic.


Materials utilitzats:

Dossiers didàctics i pedagògics adaptats als diferents nivells. Plantes dels dos castells i reconstruccions gràfiques del seu aspecte original. Làmines amb dibuixos i/o fotografies del material arqueològic localitzat durant les intervencions que s'hi han fet. També material en suport tauleta.


Mecanismes d'avaluació:

Enquesta per al professorat. Avaluació de l'alumnat a través de la posada en comú dels continguts al final de l'activitat.


Observacions:

S'haurà de contractar transport per a l'arribada a Vidreres, el recorregut Vidreres-Maçanet i la tornada al centre escolar.