Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Ajuntament de Banyoles)

Plaça de la Font, 11
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972572361
Fax: 972575961
comunicaciomuseus@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

L'arqueta de Sant Martirià. Un reliquiari medieval


Descripció breu:

Visita per conèixer una de les peces gòtiques més emblemàtiques que es conserven al monestir de Sant Esteve: l'arqueta de Sant Martirià. També descobrirem com era la vida dels monjos que vivien en un monestir benedictí com el de Banyoles.


Lloc o equipament:

Monestir de Sant Esteve de Banyoles


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

45 minuts


Preu/alumne original:

2.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

0.75 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Conèixer elements patrimonials del nostre entorn. Incentivar la valoració i el respecte del patrimoni. Descobrir l'orfebreria i la importància de les relíquies a l'època medieval amb l'exemple de l'arqueta de Sant Martirià. Analitzar imatges com a documents històrics i referents estètics.


Descripció de l'activitat:

Aquesta activitat ens servirà per introduir-nos en l'estructura de la societat feudal a l'època medieval i les diferències entre els grups privilegiats i els no privilegiats. Es visitarà el claustre del monestir de Sant Esteve de Banyoles, on es custodia un dels tresors medievals més emblemàtics: l'arqueta de Sant Martirià. Els alumnes descobriran la història d'aquesta joia medieval i les característiques del reliquiari. Sabran per a què servia, què s'hi guardava i quines històries s'amaguen darrere els personatges i la iconografia esculpida a la peça.


Materials utilitzats:

L'arqueta de Sant Martirià


Mecanismes d'avaluació:

Al final es dedicarà un temps de conclusions per consolidar els aprenentatges. En acabar es lliurarà el full d'avaluació als mestres i a l'equip d'educadors. Es dissenyaran fulls d'avaluació que vagin més enllà del funcionament, que se centraran en els aprenentatges adquirits pels alumnes. Serà, doncs, una avaluació qualitativa i quantitativa. Finalment caldrà recollir també l'opinió dels alumnes, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la dels professors, serà determinant.


Observacions:

Segons el nivell educatiu, aquesta activitat es pot complementar amb els tallers "Escriptura medieval" i "Artesans i gremis a l'època medieval", i la visita dinamitzada "Banyoles medieval". Segons els interessos del grup, es pot enfocar la visita en algun dels àmbits temàtics de l'edat medieval.