Programa 2023-2024

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consorci del Museu Memorial de l'Exili

Major, 43-47
Jonquera, la - Alt Empordà
Telèfon: 972556533
Fax: 972556534
info@museuexili.cat
www.museuexili.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Rutes de l'exili: el camp d'Argelers. La quotidianitat de l'internament


Descripció breu:

El camp d'Argelers va ser el primer camp obert per les autoritats franceses arran del gran èxode republicà del febrer de 1939. Els primers dies, quasi 100.000 persones estaven a la intempèrie. Molt lentament, es van anar construint barracons i es va organitzar la vida diària al camp. Tots aquests aspectes s'expliquen al nou Memorial del Camp d 'Argelers. L'activitat inclou la visita al MUME, a la platja d'Argelers i al Memorial del Camp d'Argelers.


Lloc o equipament:

Museu Memorial de l'Exili (la Jonquera) i Argelers (Catalunya del Nord)


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Un dia


Preu/alumne original:

12 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

8 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Oferir als alumnes l'oportunitat de trepitjar camins que són part de la història del país i experimentar sensacions d'empatia que difícilment viuran només amb els llibres. La percepció del paisatge que els envolta i les sensacions que els provoqui s'acompanyaran de lectures de cartes i testimonis, així com d'un recull de fotografies que ajudaran encara més a entendre la complexitat de la Guerra Civil espanyola i l'exili consegüent.


Descripció de l'activitat:

El camp d'Argelers va ser el primer camp obert per les autoritats franceses arran del gran èxode republicà del febrer de 1939. Els primers dies, quasi 100.000 persones estaven a la intempèrie i sense aixopluc ni aigua corrent, i el menjar escassejava. Molt lentament es van anant construint barracons i es va organitzar la vida diària al camp. Tots aquests aspectes s'expliquen al nou Memorial del Camp d'Argelers, el centre d'interpretació situat al cor del poble. L 'activitat s'inicia amb una visita al MUME i tot seguit el grup es desplaça fins a la platja d'Argelers, l'escenari real on estava ubicat el camp. Finalment es visita el Memorial del Camp d'Argelers.


Materials utilitzats:

Cartes, testimonis, fotografies d'època, imatges de diferents camps de refugiats francesos, mapes de l'Alt Empordà i de la Catalunya del Nord, textos literaris, documentals.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes de satisfacció que han d'omplir els professors.


Observacions:

Tot i que la ruta presenta un nivell de dificultat baix, es recomana portar calçat adequat. Cal que l'alumnat porti el dinar de casa (pícnic).