Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu de la Mediterrània - Ajuntament de Torroella de Montgrí

C/ d'Ullà, 31
Torroella de Montgrí - Baix Empordà
Telèfon: 972755180
Fax: -
educacio@museudelamediterrania.cat
www.museudelamediterrania.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Antropòlogues i antropòlegs al Montgrí


Descripció breu:

El fil de l'activitat és la troballa d'una caixa al fons de reserva del Museu, que conté restes arqueològiques d'un jaciment del Montgrí que va ser excavat antigament (restes humanes, ceràmiques, fauna, eines, objectes d'ornamentació personal, entre d'altres). Mitjançant la visita a la sala del Museu i a través de l'activitat, els participants aniran fent l'estudi antropològic i de materials i s'endinsaran en la societat del moment al territori: qui eren els membres d'aquesta societat, on vivien, quin gènere de vida duien o quins materials i recursos utilitzaven.


Lloc o equipament:

Instal·lacions del Museu de la Mediterrània: aula educativa, pati i sala permanent del Museu.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

2 hores


Preu/alumne original:

6.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Donar a conèixer el mètode arqueològic i l'estudi científic de les restes per comprendre el coneixement que ens aporta. Conèixer el període de la prehistòria mitjançant els jaciments del territori i posar-los en valor. Reconèixer les eines, els recursos i els materials emprats per les societats humanes de la prehistòria. Apropar les primeres manifestacions culturals humanes relacionades amb la mort. Educar en la diversitat de cultures humanes i en la igualtat. Conscienciar del valor cultural del patrimoni arqueològic.


Descripció de l'activitat:

Presentació i introducció de la població prehistòrica del Montgrí i de l'ús de les coves i caus com a elements funeraris. A la sala de prehistòria ens endinsarem en el gènere de vida d'aquestes societats a través del material exposat, del material arqueològic del fons del Museu i d'imatges de suport. Els equips de treball hauran d'estudiar i analitzar les restes trobades en una caixa del fons de reserva, mitjançant racons temàtics. Faran també l'estudi de les restes humanes a través de recursos audiovisuals i materials, posant en pràctica diferents estratègies per saber el sexe, l'edat o l'alçada de l'esquelet que han d'investigar. Cada equip de treball farà l'estudi de tot el material i es posaran en comú les conclusions per conèixer tota la descoberta dels materials de la caixa.


Materials utilitzats:

Diari d'excavació, estoig amb cinta mètrica, llapis, goma, peces d'ornamentació, ceràmica, fauna, restes humanes i eines.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació contínua durant el desenvolupament de l'activitat. Es comptarà també amb un sistema d'avaluació qualitatiu que permetrà obtenir una lectura dels impactes de l'activitat educativa vinculada al patrimoni per millorar el servei educatiu. Aquesta avaluació tindrà en compte l'opinió dels alumnes, dels docents i dels educadors.


Observacions:

Es lliura un material previ per treballar a l'aula i contextualitzar l'activitat, així com un material posterior.
Preu mínim per grup equivalent a 15 alumnes