Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Ajuntament de l'Escala (Museu de l'Anxova i de la Sal)

c/Pintor Joan Massanet, 34
Escala, l' - Alt Empordà
Telèfon: 972774848
Fax:

www.lescala.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

En veu de dona


Descripció breu:

Amb aquesta visita descobrirem la vida quotidiana d'una família de l'Escala, però sobretot des del punt de vista d'una dona. Què feien les dones, quan els seus homes anaven a la mar? Com passaven les estones, quines feines feien? Quines responsabilitats tenien? Tot visitant la casa descobrirem la quotidianitat d'una dona i la seva família.


Lloc o equipament:

Casa de pescadors Can Cinto Xuà, l'Escala.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

50 minuts.


Preu/alumne original:

4 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer la societat de l'època. 2. Identificar els rols dins la família. 3. Veure la vinculació de la dona amb el món de la pesca. 4. Descobrir el dia a dia en una casa de pescadors. 5. Oficis del segle XIX. 6. Dotar de valor social les tasques domèstiques i de la cura de les persones. 7. Promoure la reflexió sobre les diferents responsabilitats familiars de la dona i les tasques derivades del manteniment d'una casa al segle XIX i actualment.


Descripció de l'activitat:

Des del Museu de l'Anxova i de la Sal i gràcies a les informacions facilitades per Joan Brugués i Callol, que va néixer en aquesta casa, i a les donacions de famílies de l'Escala, s'ha portat a terme el projecte museogràfic que dona a conèixer la vida quotidiana de l'Escala des del segle XVIII fins a principi del segle XX. Can Cinto Xuà és un dels pocs exemples de casa de pescadors oberta al públic que es conserven intactes a Catalunya, en una exposició permanent gestionada des del Museu de l'Escala. Aquesta casa ens permetrà viatjar al passat a través d'un aspecte poc visitat i sovint menystingut com és la quotidianitat. Tots els objectes i la mateixa arquitectura de la casa ens parlen d'una època, una manera de fer i sobretot de les dones, les quals eren les qui havien de tenir cura de l'espai, dels membres de la família i de la gestió econòmica d'aquesta família, ja que l'home es passava força hores en mar. La casa del pescador esdevé un element femení i és la protagonista principal.


Materials utilitzats:

En aquesta visita guiada, en els diferents àmbits que configuren la casa tindran un protagonisme especial els objectes i atuells que avui dia ja no és comú que es trobin en un habitatge, com el forn de llenya, el carner (la fresquera), la cuina econòmica, el palanganer, la pastera per fer pa i d'altres que ajuden a explicar com era el dia a dia d'una casa de pescadors abans del boom del turisme i totes les transformacions que se'n van derivar.


Mecanismes d'avaluació:

Vegeu l'adjunt de la instància genèrica, juntament amb el programa pedagògic general i els certificats.


Observacions:

Aquesta activitat és el resultat d'anys de recerca sobre el paper de la dona en les societats pesqueres i concretament en el cas de l'Escala.