Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu de la Mediterrània - Ajuntament de Torroella de Montgrí

C/ d'Ullà, 31
Torroella de Montgrí - Baix Empordà
Telèfon: 972755180
Fax: -
educacio@museudelamediterrania.cat
www.museudelamediterrania.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Essències mediterrànies: les plantes aromàtiques


Descripció breu:

Flairarem les essències de les plantes aromàtiques que compartim les persones de la regió mediterrània gràcies al fet de tenir un mateix clima. Romaní, farigola i espígol seran algunes de les plantes que identificarem amb un joc de coixins d'olor. En coneixerem les propietats i els usos més comuns. Manipularem les plantes i experimentarem amb els sentits. Elaborarem un producte fet de plantes aromàtiques, que es pot escollir segons el nivell educatiu.


Lloc o equipament:

Aula educativa del Museu de la Mediterrània.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

1 h 30 min.


Preu/alumne original:

6.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Iniciació sensorial al coneixement de les plantes aromàtiques de l'entorn, el seu ús en la cuina tradicional i el coneixement de les seves propietats terapèutiques. Les plantes aromàtiques que es treballaran durant l'activitat són característiques del nostre territori i de la regió mediterrània: farigola, romaní, espígol, menta, camamilla i fonoll, entre d'altres. 2. Recuperació del patrimoni d'usos i costums de les plantes oloroses.


Descripció de l'activitat:

Introducció a les plantes aromàtiques a través d'un joc amb coixins d'olor per identificar les principals herbes remeieres del nostre entorn: farigola, romaní, espígol, camamilla, menta, etc. Coneixement de les propietats de les plantes i explicació de les característiques, usos i remeis més populars. Manipulació de les plantes i experimentació amb els sentits. Segons el nivell educatiu, elaboració d'un saquet d'olor per als armaris, una bossa d'espècies culinàries, un oli aromàtic per cuinar, un oli de massatge o una tintura (esperit olorós).


Materials utilitzats:

Coixins d'olor, fitxes de treball segons el nivell educatiu, fitxes d'identificació, plantes aromàtiques fresques i seques i, segons el preparat que elaborin els alumnes, alcohol, oli, saquets de roba o cel·lofana.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació contínua durant el desenvolupament de l'activitat. Sistema d'avaluació qualitatiu que permetrà obtenir una lectura dels impactes de l'activitat educativa vinculada al patrimoni per millorar el servei educatiu. Aquesta avaluació tindrà en compte l'opinió dels alumnes, els docents i els educadors.


Observacions:

Es pot escollir entre diverses elaboracions segons el nivell educatiu. En cas de triar l'elaboració d'oli o tintura, els alumnes hauran de portar un recipient, preferentment de plàstic, per envasar-lo.
El preu mínim per grup és l'equivalent a quinze alumnes.