Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Ajuntament de Banyoles)

Plaça de la Font, 11
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972572361
Fax: 972575961
comunicaciomuseus@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Avui fem de neolítics


Descripció breu:

Passeig pel poblat neolític reconstruït, per tal de reviure el dia a dia d'un grup de pagesos i ramaders neolítics que es van establir vora l'estany de Banyoles. Es coneixeran les particularitats del jaciment, les troballes fetes i com era la vida quotidiana en aquest poblat neolític tot posant en pràctica algunes de les activitats que s'hi duien a terme.


Lloc o equipament:

Parc Neolític de la Draga, Banyoles.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1 h 30 min.


Preu/alumne original:

4 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Donar a conèixer els resultats de les excavacions i l'excepcionalitat del jaciment. 2. Saber situar cronològicament la Draga en la prehistòria. 3. Valorar i respectar el patrimoni arqueològic de la ciutat. 4. Explicar com es vivia en un poblat de fa 7.200 anys. 5. Conèixer la relació entre l'entorn i la comunitat.


Descripció de l'activitat:

Visita dinamitzada al poblat neolític de la Draga amb entrada a l'interior de les cabanes, ambientades amb reproduccions dels objectes recuperats a les excavacions. En el recorregut es combinen explicacions de l'educador amb petites experiències d'activitats prehistòriques dutes a terme pels participants: cacera prehistòrica amb llançament de javelines i propulsors, i molta prehistòria per elaborar farina de blat amb molins neolítics.


Materials utilitzats:

Reproducció de tres cabanes neolítiques a escala natural. Reproduccions d'objectes recuperats a l'excavació. Attrezzo prehistòric de l'interior de les cabanes. Fragment de fusta neolítica original conservada en aigua. Reconstrucció de zones de treball del poblat. Estris de cacera (javelines, propulsors, arcs i fletxes). Zona de cacera (tancat per al tir amb arc). Molins de pedra i mans de molí. Ús de tauletes per poder visualitzar imatges i enregistraments de les excavacions arqueològiques.


Mecanismes d'avaluació:

Al final es dedicarà un temps de conclusions per consolidar els aprenentatges. En acabar, es lliurarà el full d'avaluació als mestres i a l'equip d'educadors. S'hi dissenyaran fulls d'avaluació que vagin més enllà del funcionament, que se centrin en els aprenentatges adquirits pels alumnes. Serà, doncs, una avaluació qualitativa i quantitativa. Finalment, caldrà recollir també l'opinió dels alumnes, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la dels professors, serà determinant.


Observacions:

Activitat a l'aire lliure i combinable amb qualsevol dels tallers proposats pel Parc Neolític de la Draga, així com amb la visita al Museu Arqueològic o al Museu Darder de Banyoles.