Del Mont al Fluvià. Besalú, Beuda, Maià del Montcal, Sant Ferriol

Any de publicació
2005
Número pàgines
174
ISBN
84-95187-71-X
Preu
13 €

Del Mont al Fluvià abasta un àmbit geogràfic que compta amb una diversitat d'espais naturals, de gran bellesa. En aquest espai, durant la seva història s'ha desenvolupat un patrimoni arquitectònic de primer ordre, molt homogeni, que podríem qualificar com de capital del romànic. Un romànic majestuós, testimoni del poder comtal que es desenvolupà a Besalú i que fou centre parroquial a Maià, Beuda i Palera, al costat dels temples rurals més modestos de Sant Ferriol.

L'explotació forestal de la muntanya del Mont va permetre la formació antiquíssima de grans patrimonis com el casal de Falgars o el Noguer de Segueró, que han deixat uns edificis pairals molt importants i multitud de mites i llegendes que s'han servat per una transmissió popular feta de generació en generació. Rica és també la tradició religiosa, farcida de fets miraculosos, com els de la Vera Creu de Besalú o els del Collell, que van alimentar la fe del poble durant segles de penalitats i privacions.

Les mostres d'art que es conserven són una petita mostra de la riquesa amb que s'ornaven les esglésies i els casals de la zona.

Aquesta àrea, en especial Besalú, ha proporcionat també personatges, com Tallaferro o Cambó, que han transcendit l'estricte marc local per convertir-se en patrimoni cultural de Catalunya.