La Garrotxa d'Empordà. Lladó, Cabanelles

Any de publicació
2003
Número pàgines
153
ISBN
84-95187-53-1
Preu
13 €

La Garrotxa d'Empordà, l'espai que abasta des de la Muga fins al Fluvià, gaudeix d'una forta personalitat per la seva història i per les característiques del patrimoni que ha llegat. L'arquitectura religiosa més rellevant està representada per les esglésies romàniques que feien de parròquia a una població disseminada que vivia de l'explotació del bosc. Es tracta d'un romànic de segle XII i XIII, molt modest i senzill, per damunt del qual destaca poderosament l'església de Santa Maria de Lladó i els edificis de la col·legiata. La necessitat de disposar d'edificis amb més capacitat, durant el segle XVIII, va promoure l'aixecament de noves parròquies i ermites.

Per altra banda, l'arquitectura civil es tradueix en grans masies i cases pairals dels hisendats de la zona, que podem exemplificar en els masos de Vilademires.

Els objectes d'art moble més importants que s'han conservat són de tipus religiós i litúrgic, com correspon a una societat tradicional, fortament marcada per l'Església.

La manifestació artística més clara dels darrers temps és el talent d'una munió de pintors de Lladó, creada en el curs del segle XX i articulada entorn de la necessitat de plasmar els paisatges i l'essència d'aquesta terra.