Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació Mediambiental Xatrac

Urb. Font de Sant Llorenç (bústia 39)
Lloret de Mar - Selva
Telèfon: 670293265
Fax:
educacio@lacasadelmar.cat
www.xatrac.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Els investigadors del mar II


Descripció breu:

Anirem a l'aigua fent servir l'equip d'immersió lleugera (màscara i tub, aletes i neoprè curt) i aprendrem a utilitzar-lo d'una manera correcta i segura. A l'aigua, tindrem l'oportunitat d'observar directament els organismes marins i el seu hàbitat natural. També coneixerem els organismes que viuen a les roques litorals i estudiarem què suposa viure en un hàbitat tan canviant. Farem un petit debat en què analitzarem les problemàtiques que tenen els ecosistemes marins avui en dia.


Lloc o equipament:

Casa del Mar (Lloret), un indret on l'alumnat té contacte directe amb la natura i formació pràctica. Els llocs on es duen a terme les activitats disposen d'espais exteriors: terrassa, jardins, platja, bosc i litoral rocós.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: No

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: Si

Durada:

6 h


Preu/alumne original:

14.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

10.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Aprendre a utilitzar l'equip d'immersió lleugera d'una manera adequada i segura; 2. Reconèixer organismes marins del fons i del supralitoral; 3. Comprendre conceptes tot jugant a la natura; 4. Veure amb uns altres ulls el nostre mar per aprendre a valorar i protegir els ecosistemes marins; 5. Fomentar el treball en equip; 6. Fomentar la participació i el pensament crític; 7. Comprendre les problemàtiques que presenten els ecosistemes marins; 8. Fer propostes de millora o donar solucions als problemes marins actuals.


Descripció de l'activitat:

Es faran tres activitats de manera rotativa en diferents espais. Coneixerem el medi marí submergint-nos al mar i aprendrem a utilitzar l'equip de busseig lleuger de manera segura. Coneixerem de prop un ecosistema marí i tot allò que el conforma. Ens aproparem al litoral rocós i observarem els organismes que l'habiten, així com les adaptacions que han de presentar per poder sobreviure en un indret tan especial com aquest. Finalment, també farem un petit debat en què reflexionarem sobre les problemàtiques que presenten els oceans, d'on provenen aquests problemes i què podem fer nosaltres per millorar la situació. Mitjançant aquestes activitats, fomentem el valor i el respecte cap al medi ambient, així com la participació en la conservació del nostre entorn.


Materials utilitzats:

Equip d'immersió lleugera individual per a cada alumne (màscara i tub, aletes i neoprè curt), taula flotant gran per garantir la seguretat del grup, banderes i pilotes per al joc sobre cicles vitals, guies submergibles de les espècies marines de la Costa Brava, lupes de mà i lupes binoculars, safates de plàstic, termòmetre, quadrícula de cobertura i altres eines de mesura per a l'activitat a les roques.


Mecanismes d'avaluació:

Una vegada finalitzada l'activitat, la Diputació lliura una enquesta de valoració als professors i Xatrac en lliura una altra als monitors que han executat l'activitat. L'equip educatiu es reuneix per valorar i avaluar els resultats de les enquestes sobre l'activitat realitzada pel que fa a l'organització, els continguts, la metodologia i els materials. S'obre una fitxa d'observacions en la qual es recullen els aspectes que cal millorar.


Observacions:

Cal que els alumnes portin calçat adequat per caminar per les roques i la platja, roba còmoda (preferiblement pantalons curts o que puguin arremangar-se), gorra i crema solar. Per anar a l'aigua, és necessari que portin banyador, tovallola i una muda per després.