Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Cooperativa Sèlvans

Camí del Castell s/n
Arbúcies - Selva
Telèfon: 629974698
Fax:

https://selvans.coop/
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Descoberta d'un ecosistema forestal al Pirineu


Descripció breu:

Els boscos del Pirineu tenen una gran biodiversitat, però l'activitat humana els ha explotat massivament i queden molts pocs rodals en bon estat de conservació. D'aquí ve la necessitat de preservar aquests espais i de sensibilitzar les generacions futures per aconseguir que no es tallin. Dedicarem una part del matí a entrar en contacte amb aquest bosc madur Sèlvans des d'una vessant més vivencial i després identificarem els elements que formen aquest bosc i reconeixerem les relacions que s'estableixen entre ells.


Lloc o equipament:

Bosc protegit del pla de la Barraca a Planoles


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

3 h


Preu/alumne original:

8 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

Possibilitar la contemplació estètica de la natura i gaudir dels colors, les olors i els sons com una forma de motivació a l'aproximació i l'observació de la natura. Identificar un ecosistema, les seves característiques i els elements que el componen: animals, plantes, roques i aigua. Despertar la sensibilitat de l'alumnat envers la protecció i conservació del medi. Valorar el respecte en la comunicació de les idees i la tolerància envers les opinions dels companys.


Descripció de l'activitat:

A l'inici de l'itinerari, es farà una aproximació vivencial de reconnexió amb la natura a través dels sentits. A continuació es plantejarà una descripció i la concreció dels elements que formen aquell ecosistema a partir de l'observació, l'exploració activa i el contacte directe, observant característiques morfològiques, fets, situacions i l'estreta relació entre els elements del medi natural. També hi relacionarem el marc sociocultural, és a dir, l'acció de l'ésser humà com a agent protector i com a depredador de la natura, i ho concretarem amb la tala per fer construccions i la ramaderia. També utilitzarem el joc com a eina educativa o per motivar i desencadenar l'activitat.


Materials utilitzats:

Infografies dissenyades per la nostra entitat. Quadern didàctic adaptat a cada etapa educativa. Mapa, brúixola, cinta mètrica, termòmetre i guies de natura.


Mecanismes d'avaluació:

L'activitat d'avaluació es farà en grups de 4 alumnes i consistirà a construir un diorama, una representació física de què vol dir un bosc madur i quins són els elements imprescindibles que l'han de formar. Es faran algunes fotos i si els treballs no es poden presentar als companys aquell dia, la presentació es farà en una activitat posterior a classe.


Observacions:

Cal anar ben calçat i portar roba adequada per a l'estació de l'any. L'alumnat ha de portar llapis i un suport per al quadern. S'admet l'ús de càmera fotogràfica. No s'agafaran mostres del bosc.