Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consorci de les Gavarres

Finca Camps i Armet, s/n
Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà
Telèfon: 972643695
Fax: 972630877
mpiferrer@gavarres.cat
www.gavarres.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Els boscos de les Gavarres


Descripció breu:

Emprant l'observació, la investigació i la presa de dades organitzades, els alumnes identificaran les espècies de flora i fauna de l'ecosistema forestal mediterrani i en descriuran les característiques, amb especial atenció a les adaptacions de la vegetació al clima. Finalment, observaran l'empremta de les accions humanes i valoraran els diferents models de relació de les persones amb el medi i els recursos naturals, fent èmfasi en les particularitats d'una espècie característica del massís: el suro.


Lloc o equipament:

S'aconsella dur-la a terme a la finca de Can Vilallonga, a Cassà de la Selva, on el Consorci té les aules de natura. No obstant això, ens adaptem (sempre que sigui possible) a altres indrets de les Gavarres propers als centres.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

6 h


Preu/alumne original:

10 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

6 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

- Introduir l'alumnat en el paisatge mediterrani del massís de les Gavarres i les seves particularitats.
- Identificar, conèixer i valorar les espècies de fauna i flora presents en ambients diversos (bosc, matollar i espais oberts).
- Descobrir les adaptacions de la flora i la fauna a les particularitats del clima mediterrani.
- Reflexionar, investigar i comprendre com l'ésser humà pot modificar el paisatge.


Descripció de l'activitat:

9.00-9.30 h: arribada a Can Vilallonga, presentació de l'activitat als alumnes i organització dels grups. 9.30-12.00 h: obtenció de dades al camp. Per grups identificaran les plantes de l'ecosistema objecte d'estudi mitjançant la realització d'un inventari forestal. Observaran i descriuran les espècies principals i l'abundància. Cercaran i identificaran rastres de fauna i detectaran indicis d'activitats humanes. Anotaran i organitzaran les dades observades al quadern de camp. Parada per esmorzar. 12.00-13.00 h: posada en comú del treball. Anàlisi de les dades obtingudes. Conclusions i presentació dels resultats en comú. 13.00-14.00 h: dinar i esbarjo. 14.00-16.00 h (en el cas de la jornada sencera): itinerari pels voltants de Can Vilallonga. Observació de la finca i del seu aprofitament, amb especial atenció al món del suro (característiques de l'espècie i del producte, com s'explota, usos i particularitats).


Materials utilitzats:

Dossiers de camp (un per alumne), dossier de suport per al docent, fustes per recolzar els dossiers, imatges plastificades de les espècies més comunes dels diferents ambients, guia de plantes, claus dicotòmiques per identificar espècies vegetals, quatre taules de treball, 50 cadires i cintes de 10 m per delimitar la zona d'inventari.


Mecanismes d'avaluació:

S'utilitzarà el model d'enquesta de docents que ofereix la Diputació de Girona. Després de l'activitat es repartiran les enquestes als docents i es recolliran un cop emplenades.


Observacions:

Gran part de l'activitat es fa a l'aire lliure i, per tant, es pot suspendre o modificar depenent de les condicions meteorològiques. Es facilitaran orientacions per treballar prèviament i posteriorment a l'aula. Es pot adaptar l'activitat a mitja jornada. El Consorci de les Gavarres disposa d'un centre de documentació al massís per facilitar qualsevol informació que els docents necessitin.