Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

La Copa, SCC

C. Josep M. de Sagarra, 5
Salt - Gironès
Telèfon: 646415093
Fax:
info@lacopa.cc
www.lacopa.cc
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Descobrim les llacunes dels aiguamolls de l'Empordà


Descripció breu:

Farem l'itinerari del Cortalet a la platja, un lloc únic per veure la trobada entre l'aigua dolça i l'aigua salada i descobrir les tècniques per adaptar-se a aquests ambients tan canviants de la vegetació i els animals. A l'observatori Senillosa, amb una vista panoràmica privilegiada, identificarem la geografia de l'entorn i el paisatge. Durant l'itinerari entrarem als aguaits per observar les aus i identificar-les. Finalment arribarem a la platja, on reconeixerem els elements més característics d'aquest ambient salobre.


Lloc o equipament:

Reserva Natural Integral de les Llaunes del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Itinerari del mas Matà a la platja.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

8 hores.


Preu/alumne original:

10 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

6 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Fer una primera descoberta de l'espai dels aiguamolls de l'Empordà; 2. Conèixer la història de la protecció de l'espai i de la declaració de Parc Natural; 3. Conèixer la vegetació i la fauna més comunes als aiguamolls i la importància de la protecció de l'espai; 4. Entendre la importància de l'aigua per a la diversitat d'ambients; 5. Conèixer els ambients aquàtics i terrestres als aiguamolls; 6. Estudiar els paisatges que formen i envolten el Parc.


Descripció de l'activitat:

Activitat de descoberta del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. El recorregut es fa a peu, guiat, des del Cortalet fins a la platja de Can Comas. Durant la passejada, veurem la flora i la fauna més comunes dels aiguamolls en el seu ambient més salobre. Parlarem de les migracions de les aus i de la importància de la preservació de l'espai per al manteniment de la biodiversitat. Ens fixarem en els diferents ambients i paisatges que conformen el Parc i coneixerem quins fenòmens tenen lloc a les llacunes litorals i quines en són les peculiaritats. Aprofitant la vista panoràmica que ens ofereix l'observatori Senillosa, una antiga sitja d'arròs restaurada com a observatori elevat, contextualitzarem el Parc dins el paisatge que ens envolta i reconeixerem els diferents accidents geogràfics de l'Empordà i les comarques veïnes. En arribar a la platja, explicarem les dinàmiques dunars i com s'hi adapten les espècies que hi viuen. L'activitat es pot complementar amb un taller ambiental.


Materials utilitzats:

Mapes de la zona, prismàtics, guies de vegetació i aus, contes i guió de propostes de treball previ i posterior per al professorat.


Mecanismes d'avaluació:

Els alumnes haurien de ser capaços de recordar les principals espècies animals i vegetals que han vist, així com els ambients més característics del Parc. Es demanarà al professorat i als educadors que facin una valoració de l'activitat.


Observacions:

Com a activitat de tot un dia, es pot complementar amb un taller ambiental a peu d'itinerari: l'ecosistema d'un punt d'aigua (els invertebrats), taller de menjadores i taller de dissecció d'egagròpiles. Cal dur calçat de sola gruixuda i roba còmoda; a la primavera i a l'estiu, loció antimosquits, protecció solar i gorra. Els continguts i els objectius s'adaptaran a l'edat i el nivell curricular dels alumnes. És una activitat de descoberta del Parc Natural i els continguts principals es poden reforçar segons el que més convingui.