Programa 2023-2024

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes

Camí del Monestir, s/n
El Port de la Selva - Gironès
Telèfon: 972387559
Fax: 972387559
coordinaciosantpere@educart.biz
https://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments/monuments/conjunt-monumental-de-sant-pere-de-rodes
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

El bagul dels misteris


Descripció breu:

A partir de la recerca d'un bagul antic, els alumnes fan un senzill joc de pistes, a través del qual recorren els espais de Sant Pere de Rodes i descobreixen els paral·lelismes entre un habitatge modern i un de medieval. Gràcies a la troballa del bagul, els alumnes descobriran objectes antics que un monjo va guardar-hi, i aprendran per a què servien i si avui en dia encara els utilitzem.


Lloc o equipament:

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: No

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

1 hora i mitja


Preu/alumne original:

3.25 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

0.97 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Identificar les característiques pròpies de la societat medieval i situar-la en el temps; conèixer les característiques pròpies d'un monestir i entendre com la vida quotidiana dels monjos ha condicionat la configuració arquitectònica del conjunt; fomentar el treball en grup i el respecte per les idees i les opinions dels altres; fomentar la reflexió sobre les diferències entre el món actual i el medieval; fomentar el respecte i l'interès pel patrimoni i la història com una manera de comprendre el món actual.


Descripció de l'activitat:

Aquesta proposta cerca que els alumnes aprenguin com era la vida quotidiana fa mil anys en un antic monestir i tinguin un primer contacte amb el patrimoni històric. A partir de la recerca d'un bagul antic, els alumnes fan un senzill joc de pistes, que els porta a recórrer els espais de Sant Pere de Rodes i descobrir els paral·lelismes entre un habitatge modern i un de medieval. Gràcies a la troballa del bagul, els alumnes descobriran objectes antics que un monjo va guardar-hi, i aprendran per a què servien i si avui en dia encara els utilitzem.


Materials utilitzats:

L'activitat compta amb un ventall important de materials, que són utilitzats tant pels alumens com per l'educador/a: material gràfic, disfresses i attrezzo que els aproparà a la realitat medieval.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes per als professors i els alumnes.


Observacions:

Metodologia: aquesta activitat comprèn un itinerari que comença amb la descoberta d'un bagul, a l'antic dormitori dels monjos, que els alumnes trobaran amb l'ajuda d'un pergamí molt simple. A partir d'aquesta troballa i del contingut del bagul s'explica als alumnes com eren la vida i les activitats dels monjos al monestir. Al llarg de la narració i aprofitant els espais del monestir, s'introdueixen conceptes històrics molt bàsics.