Saltar al contingut
Fotografia documental i fotoperiodisme

Coexistir

Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya

La Diputació de Girona, per mitjà d'INSPAI, Centre de la Imatge, ha escollit el projecte fotogràfic «Coexistir», de Pau de la Calle, com a guanyador de la vint-i-unena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya 2023.
 
«Coexistir» es una mostra de l'obra fotogràfica de Pau de la Calle sobre sobre el maltractament i l'abandonament d'animals de granja considerats víctimes d'explotació ramadera.
 
La Fundació Santuari Gaia és un centre vegà de rescat i recuperació d'animals considerats de granja. En el moment que es va crear, només hi havia dos santuaris com aquest a Espanya, però cap destinat als animals de granja. «Els animals de granja són animals que ningú ajuda. Es consideren de consum. L'últim de l'últim», explica el Coque, cofundador del Santuari. «A Gaia volem que la gent, a través de les històries d'aquests animals, no els vegi com un producte, sinó com si fossin el gos o el gat de casa».

En el moment en què els animals arriben al Santuari, comencen una nova vida on tots són tractats com a iguals. Els posen noms de persona perquè els consideren iguals als humans. Ismael López, que també va contribuir a la creació del Santuari, explica que són éssers que, com les persones, senten, pateixen i volen viure en llibertat. No volen ser explotats, ni maltractats, ni assassinats. Aquí és on els retornen la dignitat. Deixen de ser un número per convertir-se en un ésser únic i irrepetible. Per això mai repeteixen els noms. Al principi ell i el Coque s'encarregaven de tot. El Santuari ha evolucionat molt. Van començar amb un terreny de 3.000 m². Ara tenen 40 hectàrees, més de cinc-cents animals i una llista d'espera de fins a un any per ser voluntari a Gaia.

Els fundadors pretenen ampliar el Santuari per poder salvar més animals. Necessiten més terreny, però això també suposa més finançament. La seva intenció és professionalitzar-se per poder atendre millor els animals. L'Ismael assegura que no reben cap subvenció, i destaca que és curiós, perquè la tauromàquia o la caça, que maten animals, sí que en reben. En canvi, ells, que es dediquen a salvar-los la vida, no tenen cap mena d'ajuda pública. Es financen, principalment, gràcies a donacions. L'Ismael conclou que el seu objectiu és que un dia tots els animals siguin respectats i el Santuari no hagi d'existir.

Més informació:  Coexistir | INSPAI, Diputació de Girona

Localització actual

Visa Off (sala d'exposicions de l'Indépendant 2 boulevart des Pyrénées
Perpinyà
Del 31 agost al 21 setembre 2024
Veure horaris

Properament

Valls Del 27 setembre al 13 octubre 2024

Figueres Del 11 novembre al 11 desembre 2024

Documentació

Catàleg Fitxa tècnica