excedentàries de la vila, fins el punt que al segle XVIII s'hi establí una duana per a l'exportació d'aquests productes. L'any 17841'administrador de la Rea/ Aduana de Sant Llorenç de la Muga era Don Ja cinto Àlvarez de Montezeñn. La seva esposa, Isabel Ri bas, era germana de Francisco Ribas, administrador de la duana de Figueres, i el seu nebot, Josep Anton Àlvarez de Montezerín, era notari de la ciutat de Mataró, encara que domiciliat a Besalú. Es tractava, per tant, d'una veritable nissaga de funcionaris. L'any 18561a duana es traslladà a Maçanet de Cabrenys per La darrera premsa de raiin que estigué operativa a la vila. Les pinedes amaguen les restes d 'antics elements emprats per sulfatar les vinyes. causa, segons deia l'informe pertinent, de les males comunicacions de Sant Llorenç de la Muga. Després de la guerra, l'any 1942, els dos molins de la vila declaraven una producció de 450 tones de farina. La producció declarada d'oli era de 6.000 litres, i la de vi de 30.000 litres. Hi ha record de l'existència d'almenys tres trulls d'oli a la vila. Un d'ells, el de can Jepet, s'ha conservat perfectament fins els nostres dies. La darrera premsa de raïm comunitària s'exposa actualment al parc d'en Pep. Quant a la ramaderia, Madozja feia constar la cria de bestiar de llana, segurament mantenint la tradició tèxtil. L'any 1928 es declaraven 930 caps de bestiar, entre ovelles i cabres, a més de 110 de boví i 148 de porcí. Es feien constar, també, 17 mules i 15 ases que devien participar en les tasques del camp i el transport. El cens d'aviram era de 4.525 animals, amb una producció anual d'unes onze mil dotzenes d'ous. Relacionat amb el tema ramader hi ha la qüestió de la carnisseria "o dret a vendre carn en esta present vila de Sant Llorenç de la Muga" que, fins entrat el segle XIX, era una concessió dels comtes de Peralada que s'havia de renovar cada any. Entre les diverses clàusules que el contracte notarial de concessió de l'any 1800 especifica hi llegim: "Sàpiga qui arrendarà que deurà matar tota bèstia davant la carnisseria de esta vila de dia i no de nit''. Amb els anys, la vila disposaria d'un escorxador "en buenas condiciones, ... en el cua/ se sacrifican diariamente 2 reses /anar y 2 cerdos cada semana, teniendo capacidad para el sacrificio diario de 1 reses vacuno, 6 /anar y 2 cerda, poca mas o menos". 37
Sant Llorenc de la Muga
To see the actual publication please follow the link above