.

CERCADOR _

  • Martí Sabé, Josep

FONS D'ART _

Tornar

Martí Sabé, Josep _

Santa Coloma de Farners, 1915 - 2006

Figura (fragment)

BIOGRAFIA _

Ingressà a l’Escola de Belles Arts de Barcelona el 1941. Residí en aquesta ciutat i treballà vuit anys al taller de l’escultor Enric Monjo. Fou membre fundador del grup Postectura, creat el 1950, del qual van formar part els escultors Josep Maria Subirachs i Paco Torres Monsó, els pintors J. Datzira i Ricard Creus, i la pintora Esther Boix, tots ells influenciats per les tendències constructivistes que propugnaven un nou humanisme. Fou membre de la Junta dels Salons de Maig, en els quals també participà.

Treballava el guix, la pedra, el ferro i la terracota, materials que li permeteren una gran llibertat creativa i plàstica. Amb el temps, la seva escultura s’alliberà de l’objecte representat per esdevenir una eina de creació pura. La idea i el concepte, el diàleg entre volums positius i negatius —entre el ple i el buit—, els ritmes, la línia pura, els plans, l’abstracció com a exaltació de la pura plasticitat, sempre amb un rerefons antropomòrfic, conformaren l’expressió d’un nou llenguatge.

Obtingué nombrosos premis, entre els quals el Juli González (1962), quatre primers premis en els Immortal Girona, i un diploma d’honor en l’Exposició Internacional d’Art Sacre de Roma (1950). També va rebre la Medalla d’Or de la Diputació de Girona.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

http://www.martisabe.com/

 

ARTISTA