.

CERCADOR _

  • Sans Cabot, Francesc

FONS D'ART _

Tornar

Sans Cabot, Francesc _

Girona, 1828 - Madrid , 1881

Rierol amb cases (fragment)

BIOGRAFIA _

Inicià la formació a Barcelona, a l’Escola de Belles Arts, amb Pau Milà i Fontanals, Claudi Lorenzale i Miquel Fluixench. A més, compaginà la seva formació amb l’ofici de joier. Continuà els estudis a Roma, passà una temporada a Barcelona, i després de realitzar amb gran èxit una exposició a l’antic convent de Sant Joan, es traslladà a París, on seguí la seva formació amb Tomàs Couture, Horaci Vernet (el pintor de batalles, per excel·lència) i Gerome.

Es va instal·lar definitivament a Madrid, on va tenir un gran prestigi com a pintor de retrats, i va rebre un gran nombre d’encàrrecs, entre els quals cal destacar la decoració del sostre de l’Alcàsser de Toledo. El 1873 fou nomenat director del Museu del Prado, càrrec que va ocupar fins a la seva mort. Un dels seus objectius principals en la gestió com a director fou el de fer conèixer la pintura clàssica catalana, i va establir una política d’intercanvi entre aquestes dues ciutats. 

 Va exposar a Madrid els anys 1858, 1860 i 1862, i va aconseguir diverses medalles per algunes de les seves obres.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

RÀFOLS, J. F, Diccionario biográfico de artistas de Catalunya. Desde la época romana hasta nuestros días, ed. Millán, Barcelona, 1954 (3 vol.).
 
FONTBONA, Francesc. Del Neoclassicisme a la restauració: 1808-1888, Història de l'art català. vol. VI, edicions 62, Barcelona, 1997.