.

CERCADOR _

  • Massys (Metsys), Jan

FONS D'ART _

Tornar

Massys (Metsys), Jan _

Anvers-

Taula de la Verge amb el nen i un àngel (fragment)

BIOGRAFIA _

Fou un pintor flamenc fill del també pintor Quentin Massys el vell, i pare de Quentin Massys el jove.

Va formar part del gremi de pintors de San Lluc d'Anvers l'any 1531. Va ser expulsat de la ciutat el 1544 a causa de les seves creences protestants, igual que el seu germà. Va viatjar per Itàlia i, probablement, per França, per tornar a Anvers el 1558.

La seva pintura té clares influències dels primitius flamencs i mostra trets de la manera de treballar de la zona del sud d'Europa, especialment d’Itàlia i del llegat estilístic i formal de l'escola de Leonardo Da Vinci. En els primers anys la seva obra es confon amb la del seu pare. En l’última fase, la seva producció recull un estil de forta influència italiana i francesa.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

BUIUIJNSTERS-SMETS, Leontine, Jan Massys, een ­Antwerps schilder uit de zestiende eeuw, Zwolle, ­Waanders, 1995. Dunbar

BURTON, L., «The Question of Cornelis Massys. Landscape Collaboration with Quinten and JanMassys», Jaarboek van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten ­Antwerpen, Amberes, 1979, pp. 125-141.

FRIEDLÄNDER, Max Julius, Early Netherlandish Painting, Leiden-Bruselas, La Connaissance, 1975, t. XIII.Scaff, V., «Ioannes Quintini Massiis pingebat», Mélanges d'Archéologi et d'Histoire de l'Art offerts au professeur Jacques Lavalleye, Lovaina, Bureaux du Recueil, Bibliothéque de l´Université, 1970, pp. 259-279.