.

CERCADOR _

  • Urgell Inglada, Modest

FONS D'ART _

Tornar

Urgell Inglada, Modest _

Barcelona, 1839 - 1919

Muralles de Girona (fragment)

BIOGRAFIA _

Va passar diverses temporades a París, on va tenir una gran amistat amb el pintor Courbet, un dels creadors del realisme naturalista. També residí i treballà a Madrid, Tarragona, Girona i Olot.

Es dedicà quasi exclusivament al paisatge i a les marines, amb una excel·lent tècnica pictòrica i una paleta melangiosa i apagada, malgrat els seus orígens. Urgell seleccionava la realitat i la representava a través d’horitzons bàsics i panorames desolats, romàntics. Repetí tres o quatre temes freqüentment: la platja sola amb una o dues barques (la Diputació de Girona conserva una obra amb aquesta temàtica), el poble solitari, el cementiri o l’ermita en un pla.

A banda de la pintura va destacar com a il·lustrador d’auques, i ambdues activitats li van proporcionar molta popularitat.

A Olot va participar en les exposicions col·lectives que es feren des del 1877 i fins al 1885 amb motiu de les festes del Tura, i en les quals també participaren artistes com Caba, Masriera o Llimona. A més, participà en les Exposicions Nacionals de Madrid i en les exposicions de belles arts de Barcelona, en les quals va aconseguir diversos premis i guardons.

Així mateix, es dedicà a la literatura i a la producció teatral, i impartí classes de paisatgisme a la Llotja.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

RÀFOLS, J. F, Diccionario biográfico de artistas de Catalunya. Desde la época romana hasta nuestros días, ed. Millán, Barcelona, 1954, (3 vol.).

FONTBONA, Francesc. Del Neoclassicisme a la restauració, 1808-1888, “Història de l’Art Català”, vol. VI, edicions 62, Barcelona, 1997, pàg. 148, 216 i 220.

Revista de Girona, TORRES, Milagros, El pintor Modest Urgell i Girona, núm. 133, any 1989. pàg. 83-86.

Revista de Girona, TORRES, Milagros, Modest Urgell torna a Girona, núm. 142, any 1990, pàg. 18 i 19.

ARTISTA