.

CERCADOR _

  • Reig Corominas, Ramon

FONS D'ART _

Tornar

Reig Corominas, Ramon _

Manila, 1903 - 1963

Gerro amb flors (fragment)

BIOGRAFIA _

Poc després de néixer a Manila, a on els seus pares s'havien traslladat per motius de feina, tornà a Figueres, d’on era originària la família. Va realitzar els seus estudis al Liceo Monturiol i cursà batxillerat a l’institut Ramon Muntaner. En morir el seu pare, començà la seva formació artística sota el mestratge de Juan Núñez Fernández, i de seguida es va descobrir la seva destresa per al dibuix i la tècnica pictòrica.

Compartia inquietuds per la pintura amb el jove Salvador Dalí, amb qui col·laborà en la revista estudiantil Studium; participaven a les classes del professor Núñez i sortien a pintar al natural pels voltants de Figueres, sobretot a Vilabertran, on Reig tenia una casa de la família.

La seva afecció per l’art el portà a iniciar estudis d’arquitectura a Barcelona, que simultaniejava amb cursos de dibuix a l’Acadèmia de Belles Arts, sota la direcció de Feliu Mestres Borrell. Deixà temporalment els estudis d’arquitectura i optà per la seva vocació de pintor. Oposità a una càtedra de dibuix i obtingué plaça a l’Institut de Burgos el 1932.

Durant els anys d'estudi a Barcelona participà en exposicions col·lectives a les Galeries Dalmau. El 1922 va ser guardonat en l’exposició de l’Associació Catalana d’Estudiants, i el 1929 participà en l’Exposició d’Art Modern Nacional i Estranger. El 1918 participà en l’Exposició d’Artistes Empordanesos, al costat de pintors consagrats com Bonaterra, Llavaneras i Monturil.

A partir del 1944, quan li fou concedit el Premi Nacional d’aquarel·la, es dedicà, exitosament, a l’aiguada. El coneixement d’aquesta tècnica el portà a escriure dos textos que s’hi relacionen: La acuarela en España (1954) i La Costa Brava, vista pels seus millors pintors (1961).

Fou, doncs, arquitecte i catedràtic de dibuix a l’Institut de Dibuix de Figueres, a més de conservador del Museu de l’Empordà. En reconeixement a la seva aportació, el nomenaren acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

RÀFOLS, J. F, Diccionario biográfico de artistas de Catalunya. Desde la época romana hasta nuestros días, ed. Millán, Barcelona, 1953 (2 vol.).

Catàleg de l’exposició a Ramon Reig en el Museu de l’Empordà maig-juny de 1985 (catàleg núm. 40).

VIÑAS, Alícia, Notícia dels pintors empordanesos de final del segle XIX i principi del segle XX. Catàleg de l’exposició “L’Empordà, terra d’artistes (1859-1968)”, Pia Almonia, del 16 de juny al 24 de juliol de 1994, pàg. 15.

VVAA Dossier. 100 anys de Ramon Reig, l’aquarel·lista de l’Empordà. Revista de Girona, 218 (maig-juny2003) p. 58-85.

OLIVA PRAT, Miguel, Crónica de Arte. Pedro Bech i Ramon Reig, Revista de Girona, núm. 6, any 1959, pàg. 73-74.

ARTISTA