.

CERCADOR _

  • Clarà Ayats, Josep

FONS D'ART _

Tornar

Clarà Ayats, Josep _

Olot, 1878 - Barcelona , 1958

La cortesana (fragment)

BIOGRAFIA _

Es va formar en el taller de Josep Berga i Boix, però, aconsellat pel pintor Joaquim Vayreda, va decidir completar la seva formació a França. Amb 19 anys viatjà a Toulouse i hi ingressà a l’Escola de Belles Arts, en la qual fou alumne durant tres anys. El 1900 es traslladà a París i completà la seva formació sota el mestratge de Barrias i Rodin. L’any 1910 va exercir de professor d’escultura a Le Cercle International des Arts, acadèmia artística de Montparnasse. El 1925 fou nomenat acadèmic de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid. El 1934 el nomenaren president del Reial Cercle Artístic de Barcelona i acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, de Barcelona.

Artista noucentista, la seva obra és figurativa, sòlida i compacta. Hi trobem diversos retrats, però en allò que destacà més fou la figura femenina nua i els dibuixos, sobretot els que va dedicar a la ballarina Isadora Duncan, al voltant del 1903, quan l’artista debutà en els Concerts Colonne. Durant els darrers anys de la seva vida, va treballar per al Monestir de Montserrat.

Va ser premiat en nombroses ocasions: guanyà la Medalla d'Or a la Exposition Universelle et Internationale de Bruxelles (1910); la Medalla d'Or a l'Exposició que tingué lloc a Amsterdam (1912); el Premi d'Honor de l'Exposició Internacional de Barcelona (1929), i el Gran Premi d'Escultura de la II Biennal Hispanoamericana d'Art de l'Havana (el 1954), entre molts altres.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

CLARÀ, J. Recuerdos. Notas y anécdotas sobre la vida de José Clarà y Ayats.

ARTISTA