.

CERCADOR _

  • Armet Portanell, Josep

FONS D'ART _

Tornar

Armet Portanell, Josep _

Barcelona, 1843 - 1911

Vora el riu (fragment)

BIOGRAFIA _

Fou un pintor format a l’Escola de Belles Arts de Barcelona i amb Martí Alsina. Amplià la formació a Roma, on va conèixer Marià Fotruny, amb la qual va establir amistat. També va passar temporades a Olot, on va anar a parar el 1870, juntament amb altres artistes més de Barcelona, com Caba, Pellicer o Urgell, que fugien de l’epidèmia de febre groga.

Deixeble de Martí Alsina, se sumà a la línia realista del paisatgisme iniciada pel seu mestre, juntament amb Francesc Torrescassana (1845–1918), Jaume Pahissa (1846–1928) i Joaquim Vayreda. Sobretot Armet i Torrescassana van seguir una tendència que no buscava en el paisatge ni connotacions nacionalistes ni expressió de misteri, sinó una renovació de la temàtica de la pintura basada en la descripció honesta i real de paisatges propis però llunyans per al públic mitjà dels grans nuclis de població, que era la gran clientela del gènere.

Encara que es va especialitzar en el paisatge i en la pintura de gènere, també va fer diversos retrats i litografies; a més, durant un temps es dedicà a la pedagogia artística.

Va prendre part en l’Exposició celebrada a Madrid l’any 1864, presentant el quadre Pagesa romana, que va obtenir la menció honorífica i fou adquirida per l’Estat. A l’Exposició de Madrid de l’any 1866 es presentà amb tres paisatges i fou premiat amb la tercera medalla. Aquell mateix any va participar amb altres tres paisatges a l’Exposició de Barcelona, un dels quals, Records del Pirineu, fou adquirit per l’Acadèmia de Belles Arts, i avui figura en el Museu d’Art Modern de Barcelona. També va participar en les exposicions barcelonines del 1871 i 1872, i en l’exposició de Madrid i París, el 1898; a aquesta darrera exposició va concórrer amb el quadre Catalunya i Nena llegint. Va ser un dels artistes que exposà més habitualment a la Sala Parés.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

RÀFOLS, J. F, Diccionario biográfico de artistas de Catalunya. Desde la época romana hasta nuestros días, ed. Millán, Barcelona, 1951, (1 vol.).

FONTBONA, Francesc. Del Neoclassicisme a la restauració, 1808-1888, “Història de l’Art Català”, vol. VI, edicions 62, Barcelona, 1997.