.

CERCADOR _

  • Gallostra Verdala, Francesc

FONS D'ART _

Tornar

Gallostra Verdala, Francesc _

Girona, 1905 - 1974

El Ter, Pedret i Montjuïc (fragment)

BIOGRAFIA _

De formació autodidacta, durant els anys vint i trenta va assolir un gran èxit a les comarques de Girona tot i que  la seva trajectòria  “fou desviada per circumstàncies adverses” com ens diu Josep Clara


Fill de sastre, de ben petit es va sentir atret pel món de l’art i la pintura. Freqüentà l’Escola de Belles Arts de Girona des de molt jove, i inicià els seus estudis sota el mestratge de Sebastià Pla Cargol, al Grup escolar. A més, coneixia de ben a prop quins eren els pintors estrangers que venien a la ciutat a principis de segle.

El 1930 fou pensionat per la Diputació de Girona perquè ampliés els seus estudis a Brussel·les, a l’Académie Royale des Beaux-Arts. Durant aquest any també participà en la fundació del Casal català i coincidí un temps amb Pep Colomer (inscrit a la Maison des Artistes) i Martí Adroher (alumne de Les amis de l’effort).  L’any 1931 retornà a Girona, poc abans de la proclamació de la II República.

Gallostra s’associà amb Pep Colomer per dedicar-se a la decoració i al dibuix publicitari. Diu Clara que “la concepció estètica d’aquests dos artistes, en la línia del racionalisme i de l’art déco, substituí la impulsada dins les coordenades del noucentisme de l’arquitecte Rafel Masó”. També fou un dels promotors de la llibreria i sala d’exposicions Garbí i el grup Els Íntims, patrocinadors de manifestacions artístiques diverses.

El 1992 participà en una exposició col·lectiva que va organitzar  el GEIEG, a la Galeria dels Bells Oficis de Girona, al costat de Poch Martí Adroher i Joan Turon.  La seva primera exposició individual fou a l’Ateneu de Girona, l'any 1924. El 1928 participà a l’Exposició Provincial de Belles Arts, organitzada a Figueres per la Comissió d’art de les fires de la Santa Creu.
 
Convé ressaltar també la implicació política de Gallostra. Durant els anys trenta l’artista milità a Acción Catalana Republicana i el 1934 va formar part de la candidatura per a les eleccions municipals. Desprès dels fets d’octubre de 1934, i d’una etapa de confusió en la qual va ser detingut, Gallostra entrà a ocupar el càrrec de regidor a l’Ajuntament de Girona.

 

 
 

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

RÀFOLS, J. F, Diccionario biográfico de artistas de Catalunya. Desde la época romana hasta nuestros días, ed. Millán, Barcelona, 1951 (1 vol.)

Revista de Girona, 1998. Núm 188. "Francesc Gallostra, pintor de Girona" (Josep Clara). Maig-Juny de 1998.