Glossari


Centres sanitaris

Centre atenció primària (CAP)

El centre d’atenció primària (CAP) és el lloc d’atenció presencial on cal anar quan es té un problema de salut o quan es vol prevenir alguna malaltia.

El CatSalut assigna a tots els ciutadans un equip d’atenció primària (EAP) en funció del seu domicili. Els EAP estan formats per un conjunt de professionals de medicina de família, pediatria, infermeria, odontologia i treball social sanitari. De manera habitual, aquests professionals us atendran en un CAP. Als pobles més petits on no hi ha CAP, aquests serveis s’ofereixen a través dels consultoris locals. En aquest cas, els equips d’atenció primària es desplacen als consultoris locals del seu àmbit territorial. Malgrat això, alguns serveis d'atenció primària i d'àmbit comunitari només s'ofereixen des del CAP.

Centre d'atenció continuada

Molts dels Centres d'Atenció Primària (CAP) de Catalunya ofereixen atenció continuada, és a dir, amplien els seus horaris de funcionament per poder atendre demandes d’atenció urgent. També disposem de centres d’atenció continuada i urgent (CUAP) oberts les 24h i que estan preparats per atendre la majoria de problemes que motiven una atenció urgent.

Hospitals

Estructura sanitària on es dedica la majoria de recursos a l’hospitalització general aguda, que, en alguns casos, inclou també l’atenció sociosanitària i/o de salut mental. Disposen de serveis mèdics d’internament, serveis quirúrgics, consultes externes, diagnòstic per la imatge, serveis d’urgències, hospital de dia, cirurgia major ambulatòria i cirurgia menor ambulatòria. En funció de la seva capacitat per a resoldre problemes de salut distingim tres grans tipologies:

  • Hospital general bàsic. Recurs d’internament que dóna resposta completa a la demanda habitual de la població.
  • Hospital de referència. Recurs d’internament destinat a resoldre la pràctica totalitat dels problemes de salut susceptibles de curació o millora, excepte aquells que requereixen recursos tecnològics de cost molt elevat o una pràctica altament especialitzada.
  • Hospital d’alta tecnologia. Recurs d’internament que assumeix les malalties de baixa prevalença no assumibles pels hospitals generals bàsics o de referència, que disposa de les anomenades supraespecialitats i de noves tecnologies diagnosticoterapèutiques.

 

Centres sociosanitaris

L'atenció sociosanitària comprèn el conjunt de cures destinades a aquelles persones malaltes, generalment amb caràcter crònic, i persones amb discapacitat que, per les seves característiques especials, poden beneficiar-se de l'actuació simultània dels serveis sanitaris i socials per potenciar la seva autonomia, pal·liar les seves limitacions o sofriments i facilitar la seva reinserció social. Inclou l'atenció a les persones amb demència, l'atenció a les persones amb malaltia neurològica que pot cursar amb discapacitat, l'atenció a la gent gran i l'atenció a les persones amb malaltia avançada terminal i les cures pal·liatives.

Els professionals que integren la xarxa sociosanitària presten doncs, una atenció integral, interdisciplinari i geriàtrica, si s’escau, que respon a totes les necessitats de la persona, respectant i promocionant, en la mesura del possible, la capacitat autònoma de les persones, potenciant la permanència en el seu domicili. 

Aquesta xarxa sociosanitària ofereix serveis d’internament i d’altres serveis que són alternatius a l’hospitalització per a persones que no requereixen l’ingrés.

Centres de salut mental

L’atenció psiquiàtrica segueix un model integral d’atenció interdisciplinària i intersectorial, amb la participació de serveis sanitaris i de recursos socials i educatius. Es prioritza l’atenció i la inserció a la comunitat, i es tenen en compte les necessitats dels pacients i de les seves famílies.

Ofereixen els serveis següents: atenció especialitzada de salut mental, de suport a l’atenció primària de salut; d’atenció hospitalària psiquiàtrica; d’hospitalització parcial o hospital de dia, i de rehabilitació comunitària.

També s’han desenvolupat diferents serveis de tipus ambulatori i d’atenció diürna, adaptats a les característiques d’aquest tipus d’atenció, com són els hospitals/centres de dia i els centres de salut mental, molt propers als centres de salut mental d’atenció primària pel que fa a les seves característiques funcionals i estructurals.

Hi ha varis tipus de centre de salut mental: centres de salut mental amb internament,  hospital de dia de salut mental, centre de salut mental d’adults, infantils i juvenils; i centre de dia de salut mental.

Font: Dades obertes Catalunya. Direcció General de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana.

Logo DDGI