Saltar al contingut

NOTÍCIES / Sense municipi

La Revista de Girona reivindica en un article l'escultora Carme Raurich Saba

24 gener 2025

La Revista de Girona reivindica en un article l'escultora Carme Raurich Saba

El número 348 de la Revista de Girona (gener-febrer de 2025), editada per la Diputació de Girona, inclou un article de la historiadora de l’art Xènia Sancho Espigulé que repassa la trajectòria vital i artística de l’escultora Carme Raurich Saba.

Nascuda a Caldes de Malavella l’any 1920 i formada en escultura a l’escola Llotja de Barcelona, Raurich Saba formava part de la generació d’artistes educats durant la primera postguerra.

De la seva producció, l’autora de l’article en destaca dos elements: les dones com a tema constant en la seva obra, que representa com a «subjectes amb agència: al·legories, deesses mitològiques, personatges històrics i retrats familiars, totes modelades en formes allunyades de l’erotisme de la cultura patriarcal», i el trànsit d’una representació figurativa a un estil abstracte molt personal, sense abandonar el tema principal, a partir de l’any 1954.

Aquell any es va traslladar a viure a l’Argentina (gràcies a una beca atorgada per la Diputació de Girona), on va descobrir l’avantguarda, i va iniciar així aquest nou període abstracte. Un exemple d’aquesta etapa és l’escultura Carmen Amaya, en la qual, segons Sancho, «representa la bailaora més influent del segle xx a partir d’una espiral que insinua les corbes del vestit en moviment».

El Fons d’Art de la Diputació de Girona conserva cinc escultures de Carme Raurich: Nu de dona, Les heroïnes de Santa Bàrbara, Figura, Civitas inmortalis i L’enamorada. Podeu veure-les si seguiu l’enllaç següent: Fons d’Art de la Diputació de Girona.

I, pel que fa a l’article de Xènia Sancho Espigulé, el trobareu a l’edició en paper de la Revista de Girona i, properament, a l’enllaç següent: Revista de Girona 348.