Saltar al contingut

NOTÍCIES / Sense municipi

Dia Internacional de l'Art

10 abril 2024

Dia Internacional de l'Art

El Dia Internacional de l’Art es commemora el naixement de l’artista renaixentista Leonardo da Vinci, el 15 d’abril de 1452. L’any 2011 la UNESCO declarà el 15 d’abril com el Dia Internacional de l’Art amb el propòsit d’acostar a la ciutadania les diferents formes de l’expressió artística.

A la Diputació de Girona, la celebració del Dia Internacional de l’Art es desdobla, per segon any, en dos esdeveniments: els actes repartits pel territori i la segona edició de les Jornades Territorials de les Pràctiques Artístiques Contemporànies de les Comarques Gironines. Uns i altres, organitzats per la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i pel Bòlit, Centre d’Art Contemporani Girona.

II Jornades Territorials de les Pràctiques Artístiques, «Resistència contínua: art, salut i benestar», al Museu de l’Empordà (Figueres), el 12 d’abril de 2024

Les II Jornades Territorials de les Pràctiques Artístiques tenen per objecte oferir coneixements i eines en relació amb un tema tan important com és la salut i el benestar. El 2019, l’Organització Mundial de la Salut recomanava, per primera vegada, incloure l’art i la cultura en el sistema sanitari. És el que es coneix com a «Arts in Heath», una àmplia i creixent disciplina acadèmica i un camp de pràctica dedicat a utilitzar el poder de les arts i la cultura i a explotar-ne les potencialitats terapèutiques per millorar la salut i el benestar de les persones en diversos contextos institucionals i comunitaris.

En aquestes jornades es parlarà dels programes d’«Arts in Health», però també de personatges pioners en la recerca pràctica sobre col·lectius amb necessitats especials, ja sigui des del reformulament de la institució psiquiàtrica que va fer el psiquiatre republicà Francesc Tosquelles, o bé a través dels estudis de la comunitat autista de Fernand Deligny. En ambdós casos, l’art era una eina essencial, tan important com la reinvenció del paper que havia de tenir el pacient en el procés terapèutic.

Finalment, les jornades acolliran diferents projectes de la província que tenen una dimensió i un impacte comunitaris i que estan dirigits a comunitats vulnerables.

 

PROGRAMA