Saltar al contingut

NOTÍCIES / Girona

1 mes, 1 obra al Museu d'Art de Girona

18 octubre 2022

1 mes, 1 obra al Museu d'Art de Girona

1 MES, 1 OBRA AL MUSEU D’ART DE GIRONA

Des de l’any 1994 el Museu d’Art exposa de manera mensual una obra seleccionada del seu fons que es presenta acompanyada d’un text centrat en un aspecte determinat de la seva història. Amb aquesta aproximació d’expert, s’amplia la documentació que el Museu té sobre les obres del seu fons.

La peça seleccionada aquest mes d’octubre és Caixa de mariner de «Judit», datada entre finals del s. XVIII i principi del s. XIX, i que forma part del fons d’art de la Diputació de Girona.

Aquest tipus de moble, conegut també amb el nom de caixa de pilot o de navegar, era utilitzat per transportar l’equipatge, els utensilis i les tinences personals dels seus propietaris durant els seus viatges marítims.

La Caixa de mariner de «Judit» és una peça que, a més de la funcionalitat utilitària, incorpora un element estètic de caràcter simbòlic pel seu propietari: una escena policromada religiosa. Es tracta de l’heroïna Judit, amb el cap tallat de l’enemic, el general Holofernes, salvant així el seu poble del saqueig i la guerra. Es tracta d’un episodi bíblic, descrit al Llibre de Judit i també a l’Antic Testament, i com a motiu iconogràfic tingué una gran difusió en l’art, sobretot durant el barroc europeu.

Informació 1 mes, 1 obra

Article de l’obra