Saltar al contingut

NOTÍCIES / Sense municipi

L'artista Pere Noguera al darrer número de la Revista de Girona.

22 març 2022

L'artista Pere Noguera al darrer número de la Revista de Girona

El número 331 de la Revista de Girona, de març i abril de 2022, editada per la Diputació de Girona, inclou un article de Cristina Masanés sobre els cincuanta anys de trajectòria artística de Pere Noguera.

Nascut a la Bisbal d’Empordà l’any 1941, localitat on segueix residint, Noguera es va formar a l’escola Massana amb l’escultor Eudald Serra. Als anys setanta inicia la seva trajectòria artística incorporant objectes domèstics i elements del paisatge amb un plantejament estètic i de procés, aproximant-se a l’arte povera. Aquesta mateixa década va esdevenir un pioner en el treball amb fotocòpies i amb la idea de treballar l’arxiu com a ready-made a partir de fotografíes i films trobats als mercats de vell. Com ell mateix diu a l’article: «És un material trobat, jo no he fet res, només seleccionar-lo i mostrar-lo».

També ha treballat amb un material tant ancestral com propi del seu entorn, el fang, utilitzant-lo per recobrir objectes i superficies per observar-ne el procés d’assecatge i les esquerdes que s’hi creen. Ha practicat la instal·lació i l’acció, en uns moments que aquests processos ni es plantejaven com a practiques artístiques.

Masanés destaca que: «Ja sigui en el seu vessant més semiòtic, amb fotocòpies i fotografies anònimes; més físic, amb elements com el fang i el rovell; o més objectual, amb els càntirs que no brollen i els rellotges sense agulles, hi ressona sempre una actitud amatent cap als processos naturals. Cal, però, adonar-se com una cosa porta a l’altra d’una manera necessària per obtenir una idea de conjunt».

Enllaç a la publicació